Kultúra

Megjelent Adolf Zukor és William Fox önéletrajzi kötete

Zukor volt az első amerikai nagyjátékfilm producere, Foxot pedig a hangosfilm úttörőjének tartják a tengerentúlon. Jelentőségük nem csupán az amerikai film, de az amerikai identitás formálásában is tetten érhető.

Megjelent Adolf Zukor és William Fox önéletrajzi kötete
Adolf Zukor
Fotó: Wikipedia

A Magyarok Hollywoodban könyvsorozat részeként magyarul is kiadták az Adolf Zukorról és William Foxról szóló önéletrajzi regényeket – adta hírül az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) szombati közleményében. A könyvbemutatón Rétvári Bence miniszterhelyettes arról beszélt, hogy a két filmes zseni fektette le a mai napig uralkodó hollywoodi stúdió- és sztárrendszer alapjait. Zukor volt az első amerikai nagyjátékfilm producere, Fox pedig a hangosfilm úttörője. Filmjeik nyerték el az első Oscar szobrokat 1929-ben. Jelentőségük nem csupán az amerikai film, de az amerikai identitás formálásában is tetten érhető. 

Takó Sándor, a kötetek kiadója, szerkesztője megköszönte az Emmi támogatását, majd arról beszélt, hogy a munka a két életmű hazahozatalával nem fejeződött be, a sorozat keretében több további kiadványon is dolgoznak. Kollarik Tamást, a kötetek szerkesztőjét, ötletgazdáját is idézik a közleményben, aki szerint az életutak messze túlmutatnak a személyes sorsok bemutatásán, komoly tanulságokat hordoznak, kultúrákat és nemzeteket kötnek össze.

„Ami Liszt és Bartók a zenében, Kubala és Puskás a labdarúgásban, az Zukor és Fox az egyetemes filmkultúrában" – tette hozzá.

A szerkesztő hangsúlyozta, hogy a két legendás filmes kulcsfontosságú szerepet játszott Hollywood „feltalálásában", és életük végéig büszkén vallották magukat magyar amerikainak, gyökereikről soha nem feledkeztek el.
Zukor Adolfot A közönség sohasem téved című könyvből ismerhetik meg az olvasók, a Fried Vilmosról (William Fox) szóló kötet pedig Upton Sinclair bemutatja: William Fox címmel kerül a könyvesboltokba.

Kapcsolódó írásaink

Egy rövid remekmű Ali Smithtől

ĀAz Ősz szűkszavúan, de drámai erővel beszél a legfontosabb egzisztenciális kérdésekről és a jelen korról egy furcsa barátság tükrében – A könyv a kortárs irodalom gyöngyszeme