Kultúra

Összeomolhat a magyar zeneipar

Negyvenmilliárd forintos bevételkiesés idáig a mérleg a ProArt jelentése szerint

A magyar zeneipar a járványhelyzetben jelentős anyagi veszteséget szenvedett el. Az élőzenei piac összeomlott – áll a ProArt Zeneipari Jelentésében.

Összeomolhat a magyar zeneipar
Felfutás után drámai mélyrepülés
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

 Az élőzene-iparág válsága a zeneipar szereplői számára legalább negyvenmilliárd forintos bevételkiesést jelent 2020-ban. A magyar gazdaságból emiatt kieső jövedelem akár a 262,5 milliárd forint is lehet. A járvány előtti utolsó teljes évben
a hazai zeneipar 73,5 milliárd forintot, ebből a hangfelvétel-iparág 21,5 milliárd, az élőzene 52-55 milliárd forintot teremtett. A hangfelvételek felhasználása utáni bevételekben 2018-ról 2019-re tizenkét százalékos növekedés volt. A növekedés javarészt a digitális bevételek (plusz 36,4 százalék) és a közös jogkezelés (plusz 9,7 százalék) megerősödésé­nek köszönhető. A magyar zeneipar összesítve 73,5 milliárd forintot hozott 2019-ben, ami mintegy 18 milliárd forinttal több, mint a szabadforgalmú könyvpiac tavalyi 55,5 milliárdos becsült forgalma, és 45 százaléka volt a magyarországi filmgyártás által 2019-ben produkált 164,4 milliárd forintnak. A ProArt reprezentatív lakossági felmérése alapján a zenehallgatók 82 százaléka ma is leginkább a rádióban hallgat zenét heti rendszerességgel, 67 százalék pedig a YouTube-on. A leggyakoribb zenehallgatási eszköz mára az okostelefon vagy tablet (68 százalék) lett. A lakosság húsz százaléka használ valamilyen streamingszolgáltatást. Az előfizetéssel rendelkező közönség mára elérte a négyszázezer főt a magyar lakosság körében.

Kapcsolódó írásaink