Kultúra

A vajdasági szerző egyik legkedvesebb verseskötetét újra kiadták

Vidám gyermekirodalom

Az újvidéki költő, Szabó Palócz Attila gyermekversgyűjteményét, a Fityiszt ismét megjelentették. A kötetet a Free
European Men Kiadó gondozza.

A vajdasági szerző egyik legkedvesebb verseskötetét újra kiadták
Fityisz
Fotó: MH

A szerző nem ismeretlen a határon túli magyar művészet kedvelői számára, Szabó Palócz ugyanis nemcsak a gyermekirodalom különleges színfoltja, próza- és drámaíróként, újságíróként is ismert, emellett képzett színész és rendező is.

A szerző Fityisz című verseskötetét 1996-ban publikálta egy újvidéki kiadó gondozásában, a dedikáció pedig ki másnak szólhatott volna, mint az akkor még csak kétéves lányának, Orsinak. A kellemesen dallamos, ritmusos költeményeket a legkisebbek is élvezettel hallgatják, a könnyű rímek jótékonyan hatnak a beszéd- és mozgásfejlődésre, ráadásul a gyermekeket leginkább foglalkoztató témákat dolgozzák fel.

A mókás illusztrációkkal tarkított kötetben találkozhatunk például cukrászdában barátkozó kutyával és macskával, elefántgyűjtő kis kosárral és tengerész kacsákkal is.

A felnőttek sem fognak csalódni, ha belekukkantanak Szabó Palócz Attila könyvébe. A kötet úgy működik, mint egy időgép: a legkreatívabb, legszínesebb, legfantáziadúsabb életszakaszba repíti vissza az olvasót, megidézve egy olyan gyönyörű gyermeki világot, ami az idősebbek számára is vidám, békés pillanatokat szerez a zűrzavaros hétköznapokban.

A szerző versein már felnőtt egy generáció, az első kiadást hamar elkapkodták. Most a Fityisz újra felkerülhet a polcokra, hogy vidámságot csempésszen a gyerekek és a felnőttek életébe egyaránt.

Kapcsolódó írásaink

Újrafestett rácsok

ĀMeglehetősen sokrétű, önmagukon túlmutató kérdések, burjánzó szimbólumértelmezések tolonganak a fejünkben Balázs F. Attila legújabb kötetének kézbevétele után