Kultúra

„Szent László életét bemutatni igazi kihívás”

A Szent László, a lovagkirály rockopera létrehozói rendkívüli vállalkozásba kezdtek – mondta videóüzenetében Kásler Miklós a Nemzeti Lovas Színház nagyszabású produkciójának sajtótájékoztatóján. A tárcavezető beszédében felidézte az uralkodó szellemi és erkölcsi örökségét,  spirituális nagyságát, valamint a kereszténységért vívott hősi hadjáratairól is szólt.

„Szent László életét bemutatni igazi kihívás”
A Nemzeti Lovas Színház rockoperában mutatja be Szent László szellemi és erkölcsi örökségét, spirituális nagyságát
Fotó: MH

Szent László a magyar történelem egyik legnemesebb, legspirituálisabb, ugyanakkor a legföldibb uralkodója volt. Ahogy Prohászka Ottokár fogalmaz, ő hitelesítette Szent István művét, a kereszténységet benne ismerte meg a magyarság, mert Szent László testesítette meg a magyar nép ősi hagyományait, a vitézséget, a nemességet és a szakralitást, amelyet nagy fejedelem ősei képviseltek itt a földön - mondta köszöntőjében a miniszter.

A tárcavezető beszélt arról is, hogy Szent Lászlót a maga korában a létező legszebb jelzőkkel díszítették, úgy mint miles Chirsti, vagyis Krisztus katonája vagy athleta Christi, magyarul Krisztus bajnoka. A saint giles-i apát úgy jellemezte, mint elegantissimus rex, a legelegánsabb király, pedig ő ismerte a pápát, ismerte a német-római császárt, a francia királyt és a kor nagy uralkodóit - tette hozzá.

A videóban kitért arra, hogy a magyar történelem egyik legkiválóbb hadvezére nyolc hadjáratot vezetett és mind a nyolcat meg is nyerte. Emellett megállította a népvándorlás utolsó hullámait és lezárta a 11. században végig húzódó német-római-magyar háborúkat. Megteremtette az új magyar harcmodort, beépítette a páncélos éket a régi, tipikusan sztyeppei-nomád harcművészetbe, ugyanakkor ő volt a világtörténelem első lovagkirálya - mondta, majd emlékeztetett mindenkit arra, hogy Szent László nemesítette meg azt a harcot, amit Krisztusért, a hitért lehet vívni.

Hozzátette, hogy számos legenda maradt meg Szent Lászlóról a nép körében, a krónikákban és híre elterjedt egész Európában. A föld és az ég közötti összekötő kapocsként a népét átemelte egy új szakralitásba. Szenté avattatta elődjét Istvánt, Imrét, a zobori remetéket, majd őt is szentté avattatta III. Béla egy évszázad múlva III. Celesztin pápa által - idézte fel a miniszter, majd kiemelte, hogy a középkor legnagyobb zarándokútja Szent László sírjához vezetett.

Mindig amikor a magyarság nagyon nagy bajban volt, fohászkodhatott Szent Lászlóhoz, és László mindig segített - közölte, majd példának hozta fel Lackfi Endre és a magyar sereg történetét, akiket 1345-ben, a harmadik tatár betörés idején egy ismeretlen érclovas, feje felett a mennyek királynőjével segítette a győzelemhez. Ezt a spiritualitást, ezt az életet, ezt az életfelfogást a mai korban bemutatni úgy, hogy azt meg lehessen érteni, az igazi feladat, igazi kihívás - hangsúlyozta a tárcavezető.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom