Kultúra

Kiosztották az Európai Filmdíjakat

A Még egy kört mindenkinek című dán dráma nyerte el a legjobb filmnek járó elismerést az Európai Filmdíjak szombat esti átadóján Berlinben. Az 1988-ban alapított Európai Filmakadémia (EFA) 33. alkalommal ítélte oda az európai Oscar-díjként is emlegetett elismeréseket, amelyek a kontinens filmművészete iránti figyelmet hivatottak erősíteni. A hagyományos díjkiosztó gálát azonban idén a pandémia okán közönség nélkül tartották meg, és az interneten közvetítették.

Kiosztották az Európai Filmdíjakat
Mads Mikkelsen vihette haza a legjobb férfi alakításért járó díjat
Fotó: AFP/Jeff Pachoud

Thomas Vinterberg rendezése az év legjobbjának járó fődíj mellett a rendezésért és a forgatókönyvért járó elismerést is hazavihette, főszereplőjét, Mads Mikkelsent pedig a legjobb férfi alakításért jutalmazták.

A Még egy kört mindenkinek egy középkorú férfiakból álló baráti társaság kísérletét mutatja be: a négy középiskolai tanár azt vizsgálja meg a gyakorlatban, hogy a folyamatos enyhe fokú ittasság jobbá teszi-e az életet.

A legjobb színésznő Paula Beer lett, az év európai felfedezése pedig Carlo Sironi olasz rendező Napsugár című alkotása.

Wim Wenders, az EFA leköszönő elnöke – aki huszonöt év után távozik a tisztségből – beszédében kiemelte, hogy Thomas Vinterberg alkotása a nagy érzelmek, az öröm és a fájdalom filmje, amely bemutatja, hogy „mindent ki lehet hozni az életből, de nagyon el is lehet szúrni”. A műsorba az otthonából videóhívással bekapcsolódott rendező arról is beszélt, hogy az EFA által képviselt európai filmipar világszerte egyedülálló.

A gálán elbúcsúztatták Wenderst és az EFA eddigi igazgatóját, Marion Döringet is. Munkájukat rövid videóüzenetekben köszönte meg számos pályatárs, illetve Angela Merkel német kancellár is, a szervezet egyik legfőbb támogatója, a német szövetségi kormány nevében. Élőben jelentkezett be a gálára Szabó István, Oscar-díjas magyar filmrendező is, aki hosszabb beszédet mondott.

Januártól Agnieszka Holland lengyel rendező váltja Wim Wenderst az EFA élén, az akadémia igazgatói székét pedig Matthijs Wouter Knol, a Berlinale filmszakmai vásárának (European Film Market) korábbi igazgatója foglalhatja el.

Kapcsolódó írásaink

El Grecótól Csók Istvánig

ĀKarácsony a múzeumban címmel családi zsebkönyv jelent meg a Szépművészeti Múzeum gondozásában, amely az intézmény és a Magyar Nemzeti Galéria legszebb ünnepi képeit mutatja be