Kultúra

Újabb virtuális kiállítást nyitott az OSZMI

Jaschik Álmos bábművészete

Jaschik Álmos és a „halhatatlan papiros” címmel nyitotta meg új virtuális kiállítását a Petőfi Irodalmi Múzeum–Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet (PIM–OSZMI), amelynek középpontjában az alkotó bábművészeti tevékenysége áll.

Újabb virtuális kiállítást nyitott az OSZMI
Jaschik Álmos
Fotó: MH

Az intézmény közlése szerint Jaschik Álmos (1885–1950) grafikus, festő, iparművész, szakíró művészpedagógus és jelmeztervező születésének 135. és halálának 70. évfordulójára emlékeznek idén, ennek apropójából készítették a tárlatot.
A múzeum honlapján elérhető virtuális kiállításon megismerhetjük Jaschik Álmos tevékenységét és az 1930-as évek bábos törekvéseit, de néhány művön keresztül felvillantják a művész életútját is. Mint írják, a „halhatatlan papiros” kifejezés egy 1930-as kritikából származik, és nagyon találó Jaschik életművére. Minden munkája kötődik a papírhoz: könyvkötései, grafikái, jelmezei, díszletei, makettjei, bábjai, rajzfilmje mind papíron születtek, és ha megvalósultak is, ma újra csak a papír – tervek, nyomatok, fényképek – őrzi emléküket. A tárlat anyagát a PIM, az OSZMI, az OSZK Színháztörténeti és Zeneműtára és az Iparművészeti Múzeum gyűjteményéből, valamint magánrelikviákból és korabeli folyóiratokból állították össze.

Kapcsolódó írásaink