Kultúra

Ma Közép-Európa a legszabadabb térség a világon

Megjelent Schmidt Mária új kötete

Megjelent Schmidt Mária Széchenyi-díjas történész, a Terror Háza Múzeum főigazgatója Országból hazát – 30 éve szabadon című kötete, amelyben a szerző fejezetről fejezetre teszi mérlegre az elmúlt három évtized eseményeit.

Nyugtalanító jelenséggel kell szembenéznünk: a Nyugat nem érti a kommunizmus szorításából magukat több mint harminc éve kiszabadító országoknak a szuverenitásért és a szellemi önállóságért folytatott küzdelmét. Az egykori vasfüggöny mögötti népek pedig értetlenül állnak a Nyugat érzéketlensége és az általa képviselt, magának kizárólagosságot követelő neomarxista történelemszemlélet előtt. Schmidt Mária egymásra épülő, elemző és értelmező esszéinek soraiból hamar kibontakoznak azok a törésvonalak, amelyek ezeket a nyugtalanító jelenségeket okozzák. Érdemes leszögezni azt is: ez a könyv csak itt, Közép-Európában születhetett meg, hiszen 2020-ban ez a régió a világ legszabadabb térsége. Az a régió, ahol a múlt századi totális eszmerendszerek tapasztalatával, valamint a nemzeti függetlenségért, a hazáért vívott szabadságharcok hatalmas örökségével felvértezve lehet felvenni a küzdelmet a Nyugat által képviselt és a diktatúrákat jellemző, egyneműsítő szándékkal. A kötet a Terror Háza Múzeum web-shopjában kapható, és hamarosan elérhető lesz a nagyobb könyvesboltokban is.

Schmidt Mária: Országból hazát – 30 éve szabadon
Schmidt Mária: Országból hazát – 30 éve szabadon
Fotó: MH

Kapcsolódó írásaink

Kultúrharc osztja ketté Európát

ĀA balliberális kultúrharcokról, és a nyílt társadalom eszméjének térnyeréséről is szó esett a XXI. Század Intézet konferenciáján