Kultúra

Negyven éve ölték meg John Lennont

A legendás Beatles-tag életét egy fanatikus rajongója oltotta ki

A Beatles együttes volt tagját, John Lennont negyven éve, 1980. december 8-án gyilkolták meg New York-i otthona közelében.

Negyven éve ölték meg John Lennont
Lennon a rockzene történetének egyik ikonja volt
Fotó: AFP

Az 1940. október 9-én Liverpoolban született Lennon tizenhat évesen ismerkedett meg Paul McCartney-val, akivel együttest alapítottak. Kettejük neve és élete összefonódott, a Beatles dalain egy nemzedék nőtt fel. A Beatles 1970-ben megszűnt, Lennon a következő években tucatnyi lemezt adott ki, majd Amerikába költözött, a hetvenes évek második felében pedig eltűnt a nyilvánosság elől, Yoko Onóval közös gyermeküket nevelte. 1980-ban tervekkel és energiával telve lépett újra a közönség elé, ám december 8-án, aznap, amikor Annie Leibovitz fotókat készített róla a Rolling Stone magazinnak, lelőtték. A tettes, az akkor huszonöt éves Mark David Chapman fanatikus Lennon-rajongó volt, a középiskolában maga is zenélt egy rockegyüttesben. Idővel egyre jobban kiábrándult bálványából, mert úgy vélte, éles az ellentét nyilatkozatai és fényűző élete között. Chapmant, aki a gyilkosság után nem próbált elmenekülni, előre megfontolt emberöléssel vádolták meg. Tucatnyi pszichiáter több hónapon át vizsgálta, és végül kiderült, hogy a férfi
személyiségzavarban szenved, de beszámítható, így bíróság elé kellett állnia. A perben bűnösnek vallotta magát, majd életfogytiglanra ítélték. Szabadlábra helyezését leghamarabb 2022-ben kérvényezheti.

A gyilkosság híre az egész világot sokkolta, 1980. december 14-én özvegye felhívására világszerte milliók emlékeztek Lennonra tíz perc csenddel, Liverpoolban harmincezer, a New York-i Central Parkban több mint kétszázezer gyászoló gyűlt össze, az amerikai rádiók erre a tíz percre megszakították adásukat. John Lennon utolsó lemeze, a Double Fantasy hatalmas példányszámban kelt el, és megkapta az év albumának járó Grammy-díjat.

Kapcsolódó írásaink