Kultúra

Hatalmas adomány Korniss Pétertől

A Szépművészeti Múzeumnak ajándékozta Korniss Péter az eddigi életműve egészét átfogó archívumot – tájékoztatta lapunkat az intézmény.

Hatalmas adomány Korniss Pétertől
Baán László, a Szépművészeti Múzeum - Magyar Nemzeti Galéria főigazgatója (b) és Korniss Péter a budapesti Szépművészeti Múzeum Román Csarnokában
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Az ajándékozás bejelentésére azon a szűk körű ünnepi eseményen került sor, amelyen Korniss Péter átvette a Kriterion-koszorút, amellyel a csíkszeredai Kriterion Alapítvány azokat jutalmazza, akik Erdély hírét vitték a nagyvilágba.

Az elismerést Barabási Albert-László, úgyszintén Kriterion-koszorú díjas, világhírű kutató adta át a művésznek.

A csíkszeredai Bookart Kiadó és a kolozsvári Iskola Alapítvány Kiadó a díjátadáshoz kapcsolódóan jelentette meg Korniss Péter: FOTOGRÁFIÁK 1959–2017 című fotóalbumát.

Korniss Péter a magyar fotográfia kiemelkedő, meghatározó alakja, aki több mint ötven év munkásságát szentelte a Kárpát-medencei paraszti világ értékeinek, kultúrájának megörökítésére. A művész által adományozott gyűjtemény a nemrég alapított Közép-európai Művészettörténeti Kutatóintézetbe kerül, ahol önálló Korniss Péter Archívumként lesz kutatható.

Kapcsolódó írásaink

Hegedűversennyel a zenepedagógiáért

ĀHubay Jenő kora egyik legnagyobb tudású hegedűművésze volt, tanítványait világszerte felismerték vonókezelésük könnyedségéről, kidolgozottságáról