Kultúra

Átadták a Mélygarázst, csendesebb lesz a Liget

Mérföldkőhöz érkezett a Városliget autómentesítése: a Liget Budapest Projektnek köszönhetően elkészült a Múzeum Mélygarázs, amely a Dózsa György úton kínál környezetbarát parkolási lehetőséget a parkba érkezőknek és a környéken lakóknak – jelentette be Baán László, a Liget Budapest Projekt miniszteri biztosa vasárnap a helyszín sajtóbejárásán. 

Átadták a Mélygarázst, csendesebb lesz a Liget
Ismét kicsit komfortosabb lett a Liget mindenki számára - mondta Baán László miniszteri biztos
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Óriási változás jön a Városliget életében, a Liget Budapest Projektben egy háromszintes, nyolcszáz férőhelyes mélygarázst adtak át vasárnap, amely a Dózsa György út és a Dvořák sétány kereszteződésénél kínál parkolási lehetőséget a környéken élőknek és az odalátogatóknak. 

Átadták a Mélygarázst
Átadták a Mélygarázst
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Az eseményen Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta, hogy az egykori Felvonulási térnek történelmi jelentősége van, hiszen egykor nem csupán a Városligeti Színház állt itt, hanem a Regnum Marianum is. Most a tér megújult úgy, hogy az autóforgalmat a föld alá terelték – hangsúlyozta Gulyás Gergely az MTI-nek.

„A Városliget környezete rendkívül terhelt volt a Liget Budapest Projekt megkezdéséig. A parkban több mint kétezer autó parkolt naponta, másfél ezer csak itt, az Ötvenhatosok terén, amely önmagában egy seb volt a Liget testén. A Liget Budapest Projektnek köszönhetően a járművek eltűntek a felszínről, de mivel tudjuk, hogy autós közlekedésre szükség van, kialakítottunk egy nyolcszáz férőhelyes mélygarázst, ami vizuálisan is izgalmas élményt ad, hiszen egy múzeumi kiállítás költözött a területre, ezért is hívják Múzeum Mélygarázsnak" – fejtette ki lapunknak Baán László. 

A Liget Budapest Projekt miniszteri biztosa a sajtóbejáráson arról is beszélt, hogy Európában egyedülálló módon a felszín alatti parkoló falain tizenkét kiemelkedő magyar mester egy-egy geometrikus, nonfiguratív remekművének reprodukcióit láthatja a közönség a Szépművészeti Múzeum, a Magyar Nemzeti Galéria és a Vasarely Múzeum gyűjteményéből, teljesen egyedivé és a Városliget kulturális hagyományaihoz és átfogó megújításához méltóvá téve az új létesítményt.

„Ebbe a garázsba behajtani olyan, mintha egy kiállításra érkezne az ember, a képek magyarul és angolul is feliratozva vannak, ami múzeumi légkört teremt és a tájékozódást is segíti" – tette hozzá a Magyar Hírlap kérdésére Baán László. 

Objektum doboz

Az akadálymentesen hozzáférhető mélygarázsban külön beállót kaptak a mozgássérültek járművei, a motorosok, az elektromos autókkal érkezőknek pedig töltővel ellátott helyeket alakítottak ki. A kerékpárosoknak a garázs legfelsőbb szintjén egy saját lehajtóval biztonságosan megközelíthető, öltözőkkel és zuhanyzókkal kiegészített zárt biciklitárolót is létrehoztak.

A felszínen, a bazaltkockás terület helyén, ahol korábban autók parkoltak, egy hangulatos sétány, a Városligeti Promenád jött létre, amelynek középső zónájában esti világítás és bútorok is helyet kaptak. A Liget projektnek köszönhetően megvalósuló Néprajzi Múzeum új épülete és a Dózsa György út–Ajtósi Dürer sor sarkára tervezett Városligeti Színház közötti, most megújult területen több mint tízezer négyzetméternyi új zöldfelület jött létre, ahová több mint száz lombos fát, négyezer cserjét és mintegy negyvenezer virághagymát és évelő növényt ültettek. 

„A Városliget látogatói mostantól az eddiginél csendesebb és jobb levegőjű közparkban pihenhetnek, sportolhatnak, játszhatnak majd. Mától ismét kicsit komfortosabb lett a Liget mindenki számára, könnyebb az idelátogatás és csökkent a park környezeti terhelése" – magyarázta a miniszteri biztos.

A Városliget autómentesítése azonban itt még nem ért véget – hangsúlyozta a Városliget Zrt. vezérigazgatója. Gyorgyevics Benedek úgy fogalmazott: a Liget Budapest Projektnek köszönhetően a következő időszakban a tervek szerint további mélygarázsok épülnek, és a Kós Károly sétány valódi, autóforgalom-mentes sétánnyá alakításával zöldebb és sokkal élhetőbb park lesz a Városliget. 

A koronavírus járvány okozta veszélyhelyzet alatt, este hét és reggel hét óra között, a kormány vonatkozó rendelete alapján a mélygarázsban bárki ingyenesen parkolhat.

Kapcsolódó írásaink