Kultúra

Építészeti nívódíjat kapott a Városliget legszebb épülete

A Liget Budapest Projekt keretében megújult Millennium Háza rangos elismerésben részesült a Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíjon, a FIABCI Hungaryn – jelentette be Gyorgyevics Benedek, a Városliget Zrt vezérigazgatója.

Építészeti nívódíjat kapott a Városliget legszebb épülete
A Liget Budapest Projekt keretében megújult Millennium Háza rangos elismerésben részesült
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

A gyönyörűen felújított kulturális intézmény, a Városliget egyik legrégebbi és legimpozánsabb épülete a művelődés kategóriában bizonyult a legjobbnak az idén 22. alkalommal megrendezett díjátadón. Az elismerés egyúttal azt is jelenti, hogy a Millennium Háza jövő májusban megmérettetheti magát a nemzetközi mezőnyben is, hiszen részt vehet FIABCI World Prix d`Excellence nemzetközi ingatlanfejlesztési pályázatán - írja a Liget Budapest Projekt sajtóközleménye.

A Millennium Háza néven újjászületett intézmény fontos jelképe a Liget Budapest Projekt alapvető küldetésének: a régi értékek megőrzésének és egyben a mai igényeknek megfelelő, legkorszerűbb módon történő megújításának. Éppen ezért az épület műemléki helyreállításával az volt a szándékunk, hogy a Millennium Háza megtalálja a helyét a jövő Ligetében, és ne csupán a múlt fényét újra megidéző egyik ékköve, de élő, tartalmas, látogatott tere is legyen a Városligetben létrejövő új kulturális negyednek. A FIABCI elismerése ezért nem csak óriási büszkeség számunkra, hanem fontos megerősítése is annak, hogy sikerült megvalósítani a céljainkat – mondta el a díj kapcsán Gyorgyevics Benedek, a Városliget Zrt. vezérigazgatója.

A Millennium Háza 2017-ben elindult, két évig tartó helyreállítása az eredeti építészeti dokumentációnak megfelelően valósult meg, kívül-belül visszaállítva a hajdan volt impozáns tereket. Az épület főbejárata visszahelyeződött a korabeli terveknek megfelelően a Hermina út felőli oldalra és a ház ékességei, a különleges Zsolnay-kerámiák is restaurálásra kerültek. A Városliget tájépítészeti megújításának részeként egy új rózsakert is létrehozásre került. Az 1250 négyzetméter alapterületű épület kulturális közösségi térként újult meg: interaktív kiállítótérrel, egy pódiumszínpaddal is rendelkező kávéházzal, mélyföldszintjén pedig egy kisebb előadó- és vetítőteremmel - áll a közleményben.

A Millennium Háza néven újjászületett intézmény fontos jelképe a Liget Budapest Projekt alapvető küldetésének
A Millennium Háza néven újjászületett intézmény fontos jelképe a Liget Budapest Projekt alapvető küldetésének
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

A Magyar Ingatlanszakmai Egyesület, a FIABCI Hungary 1997-ben rendezte meg először a Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázatot azzal a céllal, hogy elismerje a magyarországi ingatlanfejlesztők kiváló teljesítményét, megismertesse a hazai szakmai és a szélesebb közönséggel a létrehozott fejlesztéseket és nem utolsósorban, hogy elősegítse a FIABCI World Prix d`Excellence nemzetközi ingatlanfejlesztési pályázaton való részvételt. Ez utóbbi cél sikeres megvalósítása érdekében a Magyar Ingatlanfejlesztési Pályázat kiírása és lebonyolítása igazodik a nemzetközi pályázat kritériumaihoz és menetrendjéhez. Az eddig lebonyolított 21 Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázat nyertesei sikeresen képviselték Magyarországot és 24 arany és 35 ezüstérmet szereztek nagy nemzetközi elismerést szerezve hazánknak.

A párizsi székhelyű FIABCI - Nemzetközi Ingatlan Szövetség minden évben megrendezi a FIABCI World Prix d’Exellence elnevezésű nemzetközi ingatlanfejlesztési nívódíj pályázatát, melynek eredményhirdetése 2021 májusában lesz Párizsban a FIABCI 72. Kongresszusának keretében a díjátadó gálaesten. A Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázat díjazottjai jogosultak részt venni a FIABCI World Prix d’Excellence pályázaton.

Kapcsolódó írásaink

Elkészült a futókör és a Kis Botanikus Kert

ĀÚjabb fázis átadásához érkezett a Liget Budapest Projekt: a nagyközönség mától birtokba veheti a megújult botanikus kertet, a második kutyás élményparkot és a két kilométeres futókört + GALÉRIA + MH-VIDEÓ