Kultúra

Elkészült a futókör és a Kis Botanikus Kert

Mától birtokba vehetik a látogatók a Városliget teljeskörű tájépítészeti átalakítása részeként megújult Mőcsényi Mihály Botanikus Kertet, a második kutyás élményparkot és a két kilométeres, rekortán borítású, kivilágított futókört. „Ezekkel a fejlesztésekkel a Liget Budapest Projekt megvalósítása során már több mint százötvenezer négyzetméternyi zöldfelület újult meg, és közel ötszáz új, egészséges fát ültettek el” – hangsúlyozta Gyorgyevics Benedek, a projektért felelős Városliget Zrt. vezérigazgatója.

Elkészült a futókör és a Kis Botanikus Kert
A Mőcsényi Mihály Botanikus Kert színes, hangulatos közösségi térként és természetismereti tudásközpontként is várja a látogatókat
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

„Elkészült a Liget Budapest Projekt keretében megújult botanikus kert, az új kutyás élménypark, és a két kilométer hosszú, kivilágított Városligeti Futókör is” – jelentette be szerdán Gyorgyevics Benedek, a Liget Budapest Projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. vezérigazgatója.

Mint ismertette, a Mőcsényi Mihály Botanikus Kert színes, hangulatos közösségi térként és természetismereti tudásközpontként is várja a látogatókat, a második kutyás élményparkban elkülönített rész várja a kis- és nagytestű kutyákat, a most átadott, két kilométeres, kivilágított, ízületeket kímélő rekortán borítású futókör pedig tovább színesíti a Városliget sportkínálatát.

Objektum doboz

A sajtótájékoztatón megtudtuk, a botanikus kertként funkcionáló parkrészt 1967-ben alakították ki eredetileg, a Főkert száz éves jubileumára. A területen konyhakerti-, gyógy- és fűszernövények, szőlő, egynyári virágok, vízi-, mocsári és sziklakerti növények is helyet kaptak. A kert központi elemeként egy esőkunyhó szolgált, de látványosságai közé tartozott a forrás táplálta csobogós vízrendszer és a pergola a két vízmedencével. Az évtizedek során a kert állapota folyamatosan romlott, növényállománya zsugorodott, infrastruktúrája elavult.

A felújítás során az eredeti, a Főkert tárában fellelhető 1967-es és 1969-es kertépítészeti, valamint az 1980-as megvalósulási terveket tartották szem előtt, de fejlesztették is őket. Így a botanikus kert területe déli irányban megnőtt, a Királydomb felé eső oldalon, a parki sétány pedig egy fasorral beljebb került.

a Liget Budapest Projekt megvalósítása során már több mint százötvenezer négyzetméternyi zöldfelület újult meg (A képre kattintva lapozhatók a galéria fotói)
A Liget Budapest Projekt megvalósítása során már több mint százötvenezer négyzetméternyi zöldfelület újult meg (A képre kattintva lapozhatók a galéria fotói)
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

A megújult kert egyik sétányán kialakítottak egy lugast, amelyhez kerti útvonal kapcsolódik, segítve a parkrész bebarangolását. Helyet kapott a területen egy különböző felületekből álló Kneipp-ösvény is, amelynek mezítlábas használata javítja az egyensúlyérzéket, testtartást.

Újra az eredeti nyomvonala mentén kanyarog a patakrendszer is. A tájépítészet doyenjéről, Mőcsényi Mihályról elnevezett botanikus kertbe mintegy háromszázharmincöt különböző fajtájú új növényt ültettek el, az esőbeálló leromlott állapotú épülete helyére pedig új, modern épület került, amely vendéglátói, kiszolgálói és ismertterjesztői funkciót kapott.

A Magyar Hírlap azt firtató kérdésére, miért épp az ő nevét viseli a kert, Gyorgyevics Benedek elmondta, Mőcsényi Mihály a tájrendezés magyarországi oktatásának megalapozója, és nagyon sokáig irányította a Magyar Tájépítészek Országos Szövetségét.

„Végig rajtatartotta mutatóujját a Liget megújításának fő ütőerén, és azt gondoltuk egy ilyen csendes, a parkot sok szempontból szimbolizáló, megújítást is magába foglaló részen tudunk a legjobban megemlékezni évtizedes és kiemelkedő munkásságáról” – magyarázta lapunknak.

A második kutyás élményparkot könnyen megközelíthető helyen, az Ajtósi Dürer sor-Stefánia út kereszteződéséhez közel alakították ki, területét biztonságos kerítés határolja, zsilipes rendszerű bejárattal.

Lapunknak a vezérigazgató elmondta, az első létesítmény üzemeltetési tapasztalatait felhasználták a második kialakításához, ezért hoztak létre külön területeket a kis- és nagytestű kutyák számára, valamint másféle felületképzési módszereket és burkolatokat használtak. Mindemellett Gyorgyevics azt hangsúlyozta, a szabadon kutyázás lehetősége továbbra is megmarad a Városligetben.

Az újonnan létrehozott egybefüggően két kilométeres, az ízületeket rekortán borításával védő futókörről Gyorgyevics Benedek úgy fogalmazott a Magyar Hírlapnak: sportszervezetek és futó nagykövetek ajánlásai alapján tervezték így, és nagy adósságot törlesztenek vele, ugyanis a városban, a Margitsziget kivételével sehol nincs legalább ekkora pálya, amelyen versenyekre is lehet készülni. Ezen túlmenően a kivilágított pálya, a bemelegítő területek, a kör mentén elhelyezett ivókutak és az „optimálisnak” mondható, nem kanyargós nyomvonal mind-mind a profi és amatőr futók igényeit szolgálják.

Kapcsolódó írásaink