Kultúra

Hervé Le Tellier kevert műfajú krimije nyerte a Goncourt-díjat

Az Oulipo-csoport elnöke, a szakmája szerint matematikus Hervé Le Tellier kapta idén a rendkívüli körülmények közt kihirdetett Goncourt-díjat.

Hervé Le Tellier kevert műfajú krimije nyerte a Goncourt-díjat
Hervé Le Tellier francia író
Fotó: AFP/JOEL SAGET

Ha a hónap elején nem kényszerülnek újra karanténba a franciák, akkor már november 11-én kiderült volna, kik nyerték a két legnagyobb presztízsű irodalmi elismerést: a Goncourt- és Renaudot-díjakat, amelyeket hagyományosan egyszerre jelent be a zsűri, a Goncourt Akadémia tíz tagja. Az újabb korlátozások a könyvesboltokat is érintették, amelyeket nem soroltak a létfontosságú kategóriába, és így be kellett zárniuk.

A könyvszakma felháborodása abban is megnyilvánult, hogy a Goncourt Akadémia elhalasztotta a díj átadását akkorra, amikor már biztosan vásárolhatnak az olvasók a nyertes regényből - hiszen a Goncourt-ral csak jelképes pénzjutalom (10 euró) jár, az eszmei siker mellett az óriási eladott példányszám jelenti a kézzelfogható nyereséget. 

De amikor Macron elnök bejelentette, hogy fokozatosan feloldják a korlátozó intézkedéseket, és a könyvesboltok újra kinyithatnak, a Goncourt Akadémia is döntést hozott. November 30-án, a hagyományoknak megfelelően a déli órákban - noha nem a Drouant étteremben, hanem online - bejelentik a győzteseket.

A mai online közvetítésen pedig kiderült, hogy a legrangosabb francia irodalmi elismerést idén Hervé Le Tellier L'anomalie (Anomália) című regénye kapta. A matematikus végzettségű szerző a nyelvi játékokra és stílusgyakorlatokra koncentráló Oulipo irodalmi csoport elnöke, amelynek mások mellett tagja volt például Raymond Queneau és Georges Perec is. A regény a Gallimard gondozásában jelent meg augusztusban, és azóta szerepel a sikerlistákon. 

A könyv 2021 márciusában két repülőúton, ugyanazokkal az utasokkal megesett furcsa vihar következményeit meséli el, a szereplőkhöz illeszkedő, más-más stílusban. Kritikusai szerint a regény kiválóan elegyíti a sci-fit a krimivel, Dosztojevszkijt Roald Dahllal. „Egy olyan díjra, mint a Goncourt, soha nem számít az ember. Először is nem azért ír, hogy megkapja és nem is lehet elképzelni, hogy milyen is az, amikor megkapja” – hangsúlyozta Tellier online köszönőbeszédében. 

A hagyományos menetrendnek megfelelően, nem sokkal a Goncourt kihirdetése után azt is megtudtuk, a Renaudot-díjat idén Marie-Hélène Lafon nyerte el, Histoire du fils (A fiú története) című kötetével. 

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom