Kultúra

Halhatatlanná lett Sárkány: 80 éve született Bruce Lee

Nyolcvan éve, 1940. november 27-én született Bruce Lee, hongkongi származású kínai-amerikai harcművész, színész, rendező, forgatókönyvíró és filozófus, a Jeet Kune Do harcművészeti iskola megalapítója. Bár tragikusan korai halála miatt meglehetősen rövid filmes pályafutás adatott neki, mégis óriási hatást gyakorolt a popkultúrára, munkásságával nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a keleti harcművészetek, küzdősportok és a velük foglalkozó filmek világszerte népszerűvé váltak.

Halhatatlanná lett Sárkány: 80 éve született Bruce Lee
Bruce Lee A sárkány közbelép című film főszerepében
Fotó: AFP/Warner Bros/Concord Production/Collection Christophel

Lee Jun Fan néven látta meg a napvilágot San Franciscóban, a kínai naptár szerint a Sárkány évében és a Sárkány órájában. Szülei első fiúgyermeke csecsemőkorában meghalt, így a kis Bruce-t gyerekkorában Szaj-fung, azaz „kis főnix” néven szólították, mivel a hiedelem szerint a szellemeket úgy lehetett megtéveszteni, ha a fiúgyermeknek lánynevet adnak.

A Bruce nevet egy nővértől kapta a kórházban, ahol megszületett, ám ezt a nevet középiskolás koráig egyáltalán nem használta.

Édesapja a hongkongi kínai opera sztárja volt, Lee születésekor éppen Amerikában turnézott. Bruce három hónapos volt, amikor a család visszaköltözött Hongkongba. Apjának köszönhetően, aki az éneklés mellett filmekben is gyakran szerepelt, már ekkor elkezdődött filmes karrierje: tizenhét éves koráig több mint húsz kantoni nyelvű filmben szerepelt. Ezekben az alkotásokban gyakran lázadó, bajkeverő gyerekeket alakított.

Egyébként meglehetősen beteges gyerek volt, ez csak akkor változott meg, amikor később komolyan sportolni kezdett.

Balhés gyermekkor és harcművészeti tanulmányok

A hagyományos kínai általános iskola elvégzése után, 12 éves korában szülei a katolikus La Salle College fiúiskolába íratták be. Jegyei átlagosak voltak, mert tanulni nem nagyon szeretett, különösen a természettudományokat nem kedvelte. Gyakran keveredett bajba, verekedésekbe, utcai bandákhoz csapódott. Nem megfelelő tanulmányi eredményei és rossz magatartása miatt eltanácsolták a La Salle-ból. 16 évesen a ferencesek által fenntartott St. Xavier's College-ba került, ahol az iskolai boxcsapatot vezető szerzetes, bizonyos Edward testvér vette a szárnyai alá és az ökölvívás alapjaival is megismertette.

A szülők emellett külön harcművészeti képzésre is elküldték, hogy távol tartsák a bajtól: a legendás Wing Chun nagymestertől, Yip Mantól kezdett kung-fut tanulni, aki a hagyományos kínai filozófiába is bevezette ifjú mentoráltját. Bruce közben a boksz, a kungfu és más kínai harcművészeti irányzatok mellett jártasságot szerzett a dzsúdóban és a thai bokszban is.

A harc mellett a tánc is érdekelte, sőt, kifejezetten ügyesen mozgott a parketten: 1958-ban megnyerte a hongkongi csacsabajnokságot, több mint százféle tánclépést ismert, ezeket le is jegyezte egy füzetébe.

Hiába fordított azonban rengeteg időt az edzésekre, az utcai balhékból továbbra sem maradt ki. Az egyik ilyen összetűzés során egy olyan fiút is megvert, akinek a családja kötődött a helyi maffiához, a triádokhoz. Szülei az esetleges megtorlástól is félve San Franciscóba küldték Bruce-t, aki tizenkilenc évesen száz dollárral a zsebében szállt hajóra, s hamarosan már ő oktatta táncra a luxusosztályon utazókat.

A „Kis Sárkány” útra kel

San Franciscóban az akkor már ott élő nővérénél, Agnesnél és családjánál húzta meg magát, egy vendéglőben és tánctanárként dolgozott, majd Seattle-be költözött, ahol előbb befejezte a középiskolát, majd beiratkozott a Washingtoni Egyetemre, ahol többek között színművészetet, filozófiát és pszichológiát is tanult.

Nappal iskolába járt és egy étteremben dolgozott, szabadidejében pedig harcművészetet tanított, idővel saját iskolát is nyitott. csoportjának a Wing Chun módosított változatát oktatta, és bárkit tanított, aki jelentkezett hozzá, nemtől és nemzetiségtől függetlenül.

Az egyik helyi középiskolában vendégelőadóként kínai filozófiát tanított, itt ismerte meg későbbi feleségét, Linda Emeryt, aki ekkor 17 éves volt, és később Lee harcművészeti edzéseire is beiratkozott. A pár egyre több időt töltött együtt, egymásba szerettek, és bár Linda szülei eleinte a társadalom megbélyegzésétől tartva nem nézték jó szemmel a kapcsolatot, végül megbékéltek. A szerelmesek 1964-ben összeházasodtak és a kaliforniai Oaklandbe költöztek.

Bruce Lee feleségével, Linda Lee Cadwell-lel
Bruce Lee feleségével, Linda Lee Cadwell-lel
Fotó: AFP/EyePress

Lee Oaklandben is folytatta a kungfutanítást, azonban több helyi oktatóknak nem tetszett, hogy nem kínai származásúaknak is átadja tudását, mivel a hagyományok szerint ez tilos volt. Az egyik ilyen mester ki is hívta párbajra, melynek tétje az volt, ha Lee veszít, abba kell hagynia nem kínaiak tanítását. Lee megnyerte a párviadalt, saját teljesítményével azonban nem volt megelégedve, úgy érezte, túl sokáig tartott legyőznie ellenfelét.

A Jeet Kune Do megalkotása

Ekkor fogalmazódott meg benne, hogy tovább kell fejlesztenie tudását, elkezdte újragondolni a technikákat, és hozzálátott saját harcművészeti stílusa, a Jeet Kune Do kialakításához. Wing Chun alapokra építkezve olyan harcművészetet akart létrehozni, ami egyszerű, de egyszerűségében is a legeredményesebb az ellenfél legyőzésében. A hagyományos kínai stílusokról úgy vélte, hogy ezek gyakran túldíszítettek, a gyakorlatok, technikák sok fölösleges elemet tartalmaznak, amik nem segítik, inkább akadályozzák a művelőjét abban, hogy egy harci helyzetben győzni tudjon.

A Jeet Kune Do - nevének jelentése a feltartóztató ököl útja - megalkotásakor számos más küzdősportból és harcművészeti stílust tanulmányozott, így a karatét, a dzsúdzsucut, az ökölvívást, a vívást és a birkózást, de nem mindent épített be a saját rendszerébe, igyekezett az általa leghatékonyabbnak tartott technikákat kiszűrni.

Az irányzat lényege, hogy a védő, ahelyett, hogy blokkolná az ellenfél ütését, elhajol az ütés elől, és mielőtt az elérné a célzott testrészt, visszatámad egy megállító ütéssel. Lee az általa kialakított rendszert sokkal inkább egyfajta filozófiának tartotta, mintsem stílusnak, úgy érezte, a különböző szabályok, kötött formák limitálják a harcos képességeit, így a Jeet Kune Dóban nincsenek ilyen kötött formák, maga a filozófia jelöli ki az irányt és ad támpontot, hogy az adott helyzettől függően mikor melyik technikát érdemes alkalmazni.

Bruce Lee egyik leghíresebb technikája az egész közelről indított „egyinches ütés” volt, amely a nála sokkal súlyosabb ellenfelet is méterekkel röpítette hátra. Egy 1964-es harcművészeti bemutatón ezt is demonstrálta a közönségnek, melynek köszönhetően a filmszakma is felfigyelt rá.

Hollywoodi próbálkozások

Első szerepét 1966-ban a Zöld darázs című akció-kalandfilmsorozatban kapta. Akrobatikus mozgása annyira gyors volt, hogy a kamerák nem tudták követni, azért arra kérték, mozogjon lassabban. Lee annyira sebes volt, hogy a partnere kinyitott tenyerére tett pénzérmét azalatt cserélte ki másikra, amíg az ökölbe szorította kezét.

Bruce Lee a Zöld darázs című sorozatban Katoként
Bruce Lee a Zöld darázs című sorozatban Katoként
Fotó: AFP/Archives du 7eme Art/Photo 12

1969-ben A kicsi nővér című, Raymond Chandler krimije alapján készült filmben is feltűnt, de úgy érezte, származása miatt mellőzik. Még komolyabb edzésekbe fogott, kipróbálta az aerobikot és a testépítést is, aminek „eredménye” 1970-ben hátsérülés lett, a következmények egész életében elkísérték. Orvosai fél év kényszerpihenőre ítélték, ágyhoz kötve több film alapanyagát eszelte ki. A Warner stúdió le is forgatta az ötlete alapján készült Kung-fu című sorozatot, csakhogy nélküle, a főszerepet David Carradine kapta meg, mivel a producerek nem hittek benne, hogy egy ázsiai főszereplővel sikeres lehet a széria.

Sikerek Hong Kongban

Csalódottan tért vissza Hongkongba 1971-ben, ahol legnagyobb meglepetésére sztárként üdvözölték: kiderült, hogy az ott The Kato Show címen vetített Zöld darázs révén óriási népszerűséget szerzett. Miután a hollywoodi stúdiók újabb filmötletét utasították vissza, úgy döntött, szerencsét próbál Hongkongban. Egy Raymond Chow nevű producer kereste meg, aki egy két filmre szóló, 15 ezer dolláros szerződést ajánlott neki, amit Lee örömmel el is fogadott.

Az 1971-ben forgatott Nagyfőnök című filmje magán viseli a 70-es évek hongkongi filmjeinek tipikus hibáit, története bugyuta, a mellékszereplők csapnivalóak, Bruce Lee karizmájának és a harcjeleneteknek köszönhetően mégis óriási siker lett, főleg az ázsiai országokban.

Lee első nagy sikerét a Nagyfőnök című filmmel aratta
Lee első nagy sikerét a Nagyfőnök című filmmel aratta
Fotó: AFP/Golden Harvest Company/Collection Christophel

Ezt követte a Tomboló ököl 1972-ben, amely 100 ezer dolláros költség mellett 100 millió dollár bevételt termelt. A japán megszállás idején játszódó filmben Lee egy híres kínai harcművészmester tanítványát alakította, aki külföldről hazatérve megtudja, hogy mestere gyanús körülmények között meghalt, és kideríti, hogy a városban működő japán busidó iskola is felelős érte.

A Tomboló ököl sikerét követően Lee saját filmcéget alapított, ami lehetőséget teremtett számára, hogy kezébe vegye a kreatív folyamatok irányítását.

Párviadal Chuck Norrisszal a Colosseumban

Ennek jegyében A sárkány útjában már nemcsak főszereplő volt, hanem az írói, rendezői és a harckoreográfusi feladatokat is ő látta el. A főgonoszt az ekkor még csak világbajnok karatésként ismert Chuck Norris alakította, akinek ez volt az első filmszerepe.

Bruce Lee és Chuck Norris küzdelme a Sárkány közbelépben
Bruce Lee és Chuck Norris küzdelme a Sárkány útjában
Fotó: AFP/Concord Productions Inc/Go

A spagettiwesternek által ihletett film egy részét Olaszországban vették fel, Lee és Norris párviadala, amelyet a Colosseumban forgattak le, különösen emlékezetesre sikerült. A BBC szerint a végső harcjelenetet általában az egyik legjobb, valaha filmre vitt harcnak tartják, és a film mintául szolgált számos későbbi harcművészeti alkotás számára.

A Lee-filmek sikerének híre eljutott Hollywoodba is, miután a mozibevételei meghaladták A Keresztapa ázsiai bevételeit is.

A sárkány közbelép

Bruce Lee már forgatta a Halálos játszma című filmjét, amikor a Warner stúdió kapcsolt és villámgyorsan megíratta az ő testére szabott, de a nyugati közönség számára is könnyen fogyasztható A Sárkány közbelép forgatókönyvét. Ez azonban a kiszemelt főszereplő számára elfogadhatatlan volt, lánya idén megjelent könyvében hozott nyilvánosságra egy levelet, amelyben Lee szinte könyörög, hogy hollywoodi sallangoktól mentesen a kung fu lényegét ismertethesse meg a nézőkkel.

Mivel a stúdió nem változtatott, két hétig nem jelent meg a forgatáson, s sikerült elérnie, hogy a harcjelenetek az ő elképzeléseit tükrözzék.

A Sárkány közbelép minden idők talán legnépszerűbb kungfu-filmje lett
A Sárkány közbelép minden idők talán legnépszerűbb kungfu-filmje lett
Fotó: AFP/Concord Productions Inc/Golden/Collection Christophel

A filmben Lee egy harcművészt alakít, aki a brit titkosszolgálatot segítve részt vesz a drogbáró Han brutális harcművészeti versenyén. Kisebb szerepekben több ekkor még kezdőnek számító, de világhírűvé vált hongkongi színész-harcművész is feltűnik, mint például Jackie Chan, Bolo Yeung és Sammo Hung is.

A Sárkány közbelép 200 millió dollárt hozott a jegypénztáraknál és minden idők talán legnépszerűbb kung-fu filmje lett, emellett a kritikusok is pozitívan fogadták, többen az 1973-as év legjobb filmjei közé sorolták. 2004-ben a Kongresszusi Könyvtár kulturális szempontból jelentősnek minősítette és felvette a National Film Registry 400, jelentősnek ítélt amerikai alkotása közé.

Rejtélyes halála és utolsó filmje

A bemutatót Lee már nem élte meg: egy hónappal korábban, 1973. július 20-án, alig harminckét évesen váratlanul meghalt. A hivatalos jelentés szerint szervezete érzékenyen reagált az általa bevett fájdalomcsillapító egyik összetevőjére, és az allergiás reakció végzetes agyi ödémát váltott ki. A magyarázatot a rajongók az első pillanattól fogva vitatták: sokan gyilkosságról beszéltek, voltak, akik szerint Lee azért halt meg, mert rögeszméjévé vált a korai haláltól való rettegés, a babonásabbak átokról suttogtak.

A Halálos játszmában viselt sárga kezeslábasa legendássá vált
A Halálos játszmában viselt sárga kezeslábasa legendássá vált
Fotó: AFP/Columbia/Collection Christophel

További találgatásra adott okot, amikor Lee fia, a szintén harcművész-filmsztár Brandon 1993-ban ugyancsak rejtélyes körülmények között hunyt el A holló forgatásán: a filmben használt egyik pisztolyba egy fatális véletlen folytán valahogyan éles lövedék került, ezzel lőtték meg, ami a halálához vezetett.

Bruce Lee utolsó filmjét, a Halálos játszmát 1972-ben Hongkongban kezdte forgatni, de amerikai munkája miatt félbehagyta. Az alkotást halála után kimaradt jelenetekkel egészítették ki, néhány jelenetben hasonmásokkal helyettesítették és 1978-ban került a mozikba. Az alkotásban feltűnik Lee két híres tanítványa, Dan Inosanto és a Los Angeles Lakers kosárzsenije, Kareem Abdul Jabbar is, utóbbival Lee különösen látványos küzdelmet vív.

Lee épp a Lakers hatalmas termetű kosarasát, Kareem Abdul Jabbart rúgja fejbe a Halálos játszmában
Lee épp a Lakers hatalmas termetű kosarasát, Kareem Abdul Jabbart rúgja fejbe a Halálos játszmában
Fotó: AFP/Concord Productions Inc/Columbia Pictures/Golden Harvest Company/Collection Christophel

Lee A halálos játszma folytatásában is feltűnik, ez a film azonban történetében nem kapcsolódik az első részhez, és nagyrészt korábbi filmjeiből vett jelenetek felhasználásával illesztették bele a cselekménybe.

Öröksége

Bruce Lee életében csak öt filmet forgatott, hatása mégis szinte felmérhetetlen, világszerte milliókkal ismertette és szerettette meg a keleti harcművészeteket, a popkultúra megkerülhetetlen ikonjává vált. Stan Lee, a Marvel Comics legendás főszerkesztője The Deadly Hands of Kung Fu címmel képregénymagazint indított Lee hatására, de a szintén Marvel-szuperhős Iron Fist alakját is Lee legnagyobb sikereinek idején, 1974-ben alkotta meg Roy Thomas és Jill Kane.

Bruce Lee szobra Hong Kongban
Bruce Lee szobra Hong Kongban
Fotó: AFP/EyePress

John Woo, aki többek között a nagy sikerű Szebb holnap-trilógia rendezőjeként vált világhírűvé, ugyancsak elismerte, hogy erősen hatott rá Lee munkássága, Dana White, a UFC (Ultimate Fighting Championship) kevert harcművészeti szervezet és bajnokság főnöke szerint Bruce Lee a kevert harcműveszetek atyja.

Bruce Lee emellett számos keleti harcművész-színész számára nyitott utat Hollywoodba: nélküle aligha válhatott volna ekkora sztárrá Jackie Chan és Jet Li, de sikerei nyugati akcióhősök egész sorát inspirálták, elég, ha csak Chuck Norrisra, Jean-Claude Van Damme-ra, Steven Seagalra vagy Dolph Lundgrenre gondolunk.

Kapcsolódó írásaink