Kultúra

Hatvanéves Jean-Claude Van Damme, a belga spárgakirály

Október 18-án ünnepli 60. születésnapját a VHS-korszak egyik legnagyobb akciófilmsztárja, Jean-Claude Van Damme. A belga színész-harcművész a 80-as évek végén és a 90-es évek elején volt pályája csúcsán, ekkor olyan, mára kultikussá vált filmek főszerepében láthattuk, mint a Véres játék, a Kickboxer, a Tökéletes katona vagy az Időzsaru. Az azóta eltelt időszakban - különösen, ha az ezredforduló után született filmjeit nézzük - megközelíteni sem tudta régi sikereit, de máig aktívan dolgozik, és azért az elmúlt két évtizedből is akad egy-két emlékezetes munkája, elég, ha csak az önironikus JCVD-re gondolunk.

Hatvanéves Jean-Claude Van Damme, a belga spárgakirály
Jean-Claude Van Damme az 1989-es Kickboxer főszerepében
Fotó: AFP/Movie Group/Collection Christophel

A 80-as 90-es évek fordulóján - többek közt Bruce Lee és Chuck Norris nyomdokain - számos olyan színész tűnt fel és aratott óriási sikereket Hollywoodban, akik karrierjüket elsősorban harcművész-küzdősportos múltjukra építették, így válhattak és váltak a korszak ügyeletes akcióhőseivé.

Ekkor vált ismertté az aikido világából érkező baltaarcú zen mester, Steven Seagal, nagyjából ebben az időszakban futott be a karatés háttérrel rendelkező, szigorú tekintetű svéd óriás, Dolph Lundgren, és ebbe a sorba illeszkedik mai születésnaposunk, Jean-Claude Van Damme is.

Főhősünk Jean-Claude Camille François Van Varenberg néven látta meg a napvilágot a belga főváros, Brüsszel Berchem-Sainte-Agathe negyedében egy könyvelő és egy virágboltos gyermekeként.

Karate, kickbox, balett

A kis Jean-Claude 10 évesen kezdett karatézni, és kiderült, hogy tehetsége is van hozzá, így szépen fejlődött. Azért, hogy némi izmot pakoljon magára, megismerkedett a testépítéssel is, sőt, néhány bodybuliding versenyen is sikerrel szerepelt. A karate mellett a kickboxszal is intenzíven foglalkozott, 16 éves korában pedig még a balettozásba is belevágott, ezt a mozgásformát öt esztendőn keresztül gyakorolta rendszeresen. Később a balettról szólva úgy fogalmazott, amellett, hogy művészet, egyben az egyik legkeményebb sport is, és aki egy balettfoglalkozást túlél, az bármilyen sportban képes teljesíteni egy edzést.

Objektum doboz

Azért a fő irány természetesen továbbra is a karate maradt, Van Damme 18 esztendős korára megszerezte a fekete övet, ekkor már stabil tagja volt a válogatottnak, 1979-ben pedig az Európa-bajnokságot is megnyerte a belga csapattal. Kickboxban szintén profi szinten versenyzett, de foglalkozott taekwondóval és muay thai-jal is.

Első filmszerepét is ebben az évben kapta: A nő szürkületben című francia nyelvű belga filmben tűnt fel egy apró szerepben, olyan nagyságok oldalán, mint Marie-Christine Barrault vagy Rutger Hauer.

Chuck Norris egyengette az útját

A versenyszerű sporttól 1982-ben vonult vissza, innentől csak a színészi karrierjére koncentrált: gyerekkori barátjával, Michel Qissivel - a Kickboxer 1-2. Tong Pójával - együtt átköltöztek az Egyesült Államokba. Van Damme itt rengeteg különféle munkát elvállalt: Los Angelesben volt pizzafutár, limuzinsofőr, kárpitos és pincér is.

Később összebarátkozott Chuck Norisszal, akivel rendszeresen együtt edzettek, Norris aztán munkát is adott feltörekvő kollégájának, kidobóként foglalkoztatta a Woody's Wharf nevű bárjában.

Chuck Norris sokat segített Van Damme-nak karrierje kezdeti szakaszában
Chuck Norris sokat segített Van Damme-nak karrierje kezdeti szakaszában
Fotó: Pinterest

A pörgőrúgások koronázatlan királya Jean-Claude filmes karrierjét is egyengette: szerepet szerzett neki az 1984-es Ütközetben eltűntben, ahol a dublőrködés mellett egy katonát is eljátszhatott.

Első komolyabb szerepét az 1986-os Karate tigrisben kapta. Az erősen a Karate kölyökre hajazó történetben Ivan Kraschinskyt, a gonosz szovjet karatebajnokot alakította, akivel a Bruce Lee szellemétől harcművészetet tanuló fiatal amerikai főhős szembeszáll, hogy megvédje a dojóját.

John McTiernan 1987-es sikerfilmjében, a Ragadozóban szintén negatív karakter jutott neki, a címszereplő földönkívüli vadászt azonban végül Kevin Peter Hall formálta meg, mivel Van Damme túlságosan kényelmetlennek, fullasztónak találta a szörnyeteg jelmezét, ráadásul azt szerette volna, hogy az idegen lény kickbox stílusban küzdjön, amire a film készítői nem igazán voltak vevők.

Hollywood ügyeletes akcióhőse

Az áttörést az 1988-as Véres játék hozta el számára: itt Frank Dux, az amerikai katona szerepében láthatjuk, akit gyerekkorától a nindzsucu fortélyaira képeztek ki, és mestere elhunyt fiának helyét veszi át egy illegális hongkongi harcművészeti versenyen. 

A film óriási siker lett, ennek köszönhetően kapta meg egy évre rá a poszt-apokaliptikus Cyborg főszerepét, majd még nagyobbat robbantott a legendás Kickboxerrel, melyben ismét egy illegális tornán induló harcost alakít, aki a testvérét megbénító főgonoszon, Tong Pón akar bosszút állni.

JCVD számára az 1988-as Véres játék hozta el a világhírnevet
JCVD számára az 1988-as Véres játék hozta el a világhírnevet
Fotó: AFP/Cannon International/Collection Christophel

Az új évtized első felében úgy tűnt, Van Damme végleg az olyan szupersztárok közé emelkedhet, mint Arnold Schwarzenegger, Chuck Norris vagy Sylvester Stallone. Karrierje ezen szakaszában számos emlékezetes filmje készült, mint például az Oroszlánszív, a Börtöncsapda, vagy a Dupla dinamit, de kiemelkedő 1992-es Tökéletes katona, melyben Dolph Lundgrennel közösen keménykedik, illetve az 1994-es Időzsaru, amely máig a legnagyobb mozibevételt hozta azon filmek közül, amiknek ő volt a főszereplője. Itt a szokásosnál kevesebbszer használja karate/kickbox-tudását az ellenfelek legyőzéséhez, egy spárgázós jelenetre azért így is futotta.

1994-ben elvállalta az ikonikus verekedős játéksorozat, a Street Fighter filmes adaptációjának főszerepét, igaz, a végeredmény borzalmas lett, valószínűleg ő is inkább kitörölné az életművéből.

Érdekesség, hogy a másik legendás bunyósjáték-franchise, a Mortal Kombat egyik főhősét, Johnny Cage-et eredetileg róla mintázták: a karakter monogramja is JCVD keresztnevére utal, a nadrágja is erősen emlékeztet arra, amit Van Damme a Véres játékban viselt, és Johnny Cage speciális mozdulatánál, amikor spárgázva ágyékon üti ellenfelét, is egyértelmű, honnan szerezték az alkotók az inspirációt.

Johnny Cage figuráját (jobbra) Van Damme-ról mintázták a Mortal Kombat készítői
Johnny Cage figuráját (jobbra) Van Damme-ról mintázták a Mortal Kombat készítői
Fotó: Old School Gamer Magazine

Van Damme ekkori népszerűségét az is remekül mutatja, hogy a korszak legsikeresebb sorozatának számító Jóbarátokban is feltűnt egy cameoszerep erejéig.

Drogproblémák és hanyatlás

A kilencvenes évek közepére egyre inkább elhatalmasodott rajta drogfüggősége: a feszített munkatempóval és hírnévvel járó stresszt ipari mennyiségű kábítószer elfogyasztásával próbálta kezelni. Elmondása szerint 1996-ra odáig jutott, hogy heti tízezert dollárt költött kokainra, amiből naponta 10 grammot vett magához.

Többször próbálkozott az elvonóval, sikertelenül, 1998-ban bipoláris zavart diagnosztizáltak nála, ezt követően leszokott a drogról, ebben legfőképp családja és a kőkemény edzések segítettek neki.

A visszatérés

Azóta fokozatosan elkezdte visszaépíteni karrierjét, és bár régi sikereinek már a közelébe sem tudott érni, az elmúlt 20 évben is folyamatosan szállította a hol gyengébb, hol nézhetőbb akciófilmeket. Ebből a korszakból egyértelműen a legerősebb darab a 2008-as JCVD - A Van Damme-menet, amelyben lényegében saját magát alakítja. Egy sikertelen színészt formál meg, aki akaratán kívül belekeveredik egy bankrablásba, de a nézők felé kikacsintva utal való életbeli drogfüggőségére, sikertelen házasságaira, karrierjének buktatóira is.

Objektum doboz

Játékát a nézők és a kritikusok is igen pozitívan fogadták, a Time magazin szakírója, Richard Corliss úgy szerint Van Damme az év második legjobb alakítását nyújtotta a Sötét lovagban brillírozó Heath Ledger mögött, és teljesítményéért „nem fekete övet érdemelne, hanem Oscart.”

2012-ben ismét negatív figura bőrébe bújhatott, a Feláldozhatók második részében tűnt fel Jean Vilain fegyverkereskedő-zsoldosvezér szerepében, és közreműködött a feltámasztott Kickboxer-sorozat két legutóbbi részében is: a 2016-os Bosszú ereje alcímű epizódban és a két évvel ezelőtti Megtorlásban is a főhős tanítóját, Durand mestert játssza.

Jean-Claude Van Damme saját szobra előtt pózol Brüsszelben a 2012-es avatóünnepségen
Jean-Claude Van Damme saját szobra előtt pózol Brüsszelben a 2012-es avatóünnepségen
Fotó: AFP/Belga

Van Damme a közösségi médiában is igen aktív, és szemmel láthatóan jó formában van, így nem lenne meglepő, ha idősebb pályatársai, Stallone vagy Schwarzenegger példáját követve még sokáig láthatnánk, ahogy lepofozza az aktuális gonoszokat.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom