Kultúra

Hidegháború a ringben: 35 éves a Rocky IV

Rocky Balboa negyedszerre is óriásit ütött: bár a kritikusok nem voltak túl jó véleménnyel a Rocky-sorozat negyedik részéről, a mozipénztáraknál messze ez lett a széria legsikeresebb darabja - világszerte összesen 300 millió dollárt hozott - és mára már kultstátusznak örvend a rajongók körében. A Rocky IV minden hibája ellenére tényleg egy nagyon szerethető és szórakoztató film, harmincöt évvel a bemutatója után megpróbáljuk megfejteni, miért tudja magával ragadni a nézőt a philadelphiai „Olasz Csődör” és a szovjet emberhegy, Ivan Drago csatája.

Hidegháború a ringben: 35 éves a Rocky IV
Világok harca: a szovjet óriás, Ivan Drago (Dolph Lundgren, balra) és az amerikai nép fia, Rocky Balboa (Sylvester Stallone) néz farkasszemet a ringben
Fotó: AFP/United Artists/MGM/Collection Christophel

Az 1976-ban megjelent Rocky hozta el Sylvester Stallone számára a világhírnevet, a címszereplő kissé együgyű, ám óriási szívű bokszoló figurájával Stallone ráadásul egy ikont teremtett. Rocky Balboa egyszerű kisemberből lesz a nép bajnoka, aki előbb saját magát, majd nagynevű, jóval képzettebb riválisát, Apollo Creedet is legyőzi. Történetének legfőbb üzenete, hogy kellő alázattal, kitartással és sok munkával a legnagyobb nehézségeken is felülkerekedhetünk.

Ezt az alapgondolatot viszi tovább a Rocky-széria negyedik darabja is, melyben hősünk ellenfele a félelmetes szovjet óriás, Ivan Drago, aki sokkal nagyobb és erősebb Balboánál, így Philadelphia büszkesége hiába világbajnoki címvédőként száll ringbe, eleinte esélytelennek tűnik a baltaarcú hegyomlással szemben.

Dolph Lundgren, a szovjet szörnyeteg

A Rocky IV egyik legnagyobb erőssége éppen a főgonosz Drago, akit az eredetileg svéd származású, vegyészmérnök-harcművészből lett színész, Dolph Lundgren alakít. Lundgrennek ez volt az első komolyabb filmszerepe, melyre több mint 8000 jelentkező közül választották ki. (Az ugyancsak 1985-ös Halálvágta című James Bond-epizódban is feltűnt ugyan, de ott csak egy jóval kisebb szerep jutott neki.) 

A válogatáson eredetileg elutasították olyan indokkal, hogy túl magasnak tartják, de Lundgren nem adta fel: fotókat és videókat készített magáról bokszolás közben, ezeket pedig közös ismerősökön keresztül valahogy sikerült eljuttatnia Stallonéhoz.

Dolph Lundgrennek ez volt az első nagyobb filmszerepe
Dolph Lundgrennek ez volt az első nagyobb filmszerepe
Fotó: AFP/United Artists/MGM/Collection Christophel

Slyt meggyőzték a felvételek, személyes találkozóra a hatalmas termetű svédet Los Angelesbe, és elmondta neki, hogy jó esélye van megkapni a szerepet, de nem ártana, ha még magára pakolna némi izmot.

No, Dolphnak több se kellett, kőkemény edzésekbe kezdett, napi több órát emelgette a vasakat az konditeremben, a súlyzós edzésekben ráadásul nem más, mint Arnold Schwarzenegger segítette, emellett pedig természetesen bokszleckéket is vett, és oroszul is tanult egy keveset.

Lundgren kórházba küldte Sylvester Stallonét

A készítők több hónapig tartó válogatási procedúra végén tették le a voksukat Lundgren mellett, aki aztán nem is okozott csalódást, sőt, néha talán túl komolyan is vette a szerepét. A forgatás során összebalhézott az Apollo Creedet alakító Carl Weathersszel, akit bevágott a ring egyik sarkába gyakorlás közben. Weathers erre kiakadt, szitkozódva otthagyta a stábot, négy napra le is állt a munka, de Stallone végül rá tudta beszélni sértett kollégáját a folytatásra, Lundgrennel pedig megbeszélte, hogy vegyen vissza kicsit az agresszivitásból.

Egy másik alkalommal, amikor Rocky és Drago meccsét vették fel, Stallone direkt megkérte Lundgrent, hogy a hitelesség kedvéért ne fogja vissza magát, csapjon csak nyugodtan oda neki teljes erőből. Nos, Lundgren kétszeres Európa-bajnok karatésként eleve komoly ütőerővel rendelkezett, ami a hónapokig tartó bokszedzések hatására csak tovább nőtt, így majdnem csúnya vége lett a bunyónak: Stallone már a forgatás alatt mellkasi fájdalmakra panaszkodott, aztán estére levegőt is nehezen kapott, így a Santa Monica-i St. John's kórházba szállították, ahol négy napot töltött az intenzív osztályon. 

Lundgren nem finomkodott, jó pár kemény ütést kiosztott a forgatás során Stallonénak
Lundgren nem finomkodott, jó pár kemény ütést kiosztott a forgatás során Stallonénak
Fotó: AFP/United Artists/MGM/Collection Christophel

Lundgren szerencsére nemcsak színésztársai lepofozásában jeleskedett. Az ő ötlete volt például, hogy mivel Rocky korábbi ellenfelei, Apollo Creed és Clubber Lang egyaránt harsány, nagydumás figurák, Drago legyen csendesebb karakter, aki a fizikai fellépésével követel magának tiszteletet. Stallone megfogadta svéd kollégája tanácsait, így Ivan Drago a filmben alig beszél, ami talán még rejtélyesebbé és félelmetesebbé teszi.

Az egész filmet áthatja a hidegháborús hangulat, Rocky az amerikai álom megtestesítőjeként és a szabadság bajnokaként lép fel, míg ellenfele a polgárait elnyomó, mindent letaroló szovjet rendszer poszterarca.

Ez a szembeállítás végigvonul a meccsre való felkészülésük képein is: míg Dragót a legmodernebb technológiák segítségével erősítik, telepumpálják szteroidokkal, addig Rocky jóval hagyományosabb módon tréningezik. Egy elhagyatott orosz tanyán húzódzkodik, ugrókötelezik, köveket pakol, lefűrészel és felaprít néhány kisebb falunak elegendő tűzifát és bokáig érő hóban fut az őt mindenhová követő szovjet titkosrendőrök díszkíséretében.

Objektum doboz

Ivan Drago emberi arcát csak a Rocky elleni meccs vége fele látjuk meg egy rövid időre, amikor megragadja az őt becsmérlő menedzsert, Koloffot, majd a pártfőtitkár felé fordulva ordítja, hogy innentől csak saját magáért küzd.

A mérkőzés elején Rockyval még egyértelműen ellenséges közönség az összecsapás végére egyértelműen az amerikai öklöző mellé áll, ami értelmezhető egyfajta utalásként a Szovjetunió közelgő bukására is. Ezt a gondolatot erősítik Rockynak a közönséghez intézett szavai is, amikor elmondja: „Ha én változhatok, és maguk változhatnak, akkor mindenki változhat.”

Klasszikussá vált zenék

A főellenség, Drago alakja mellett nagy erőssége még a filmnek, hogy tele van egészen kiváló zenékkel. A Vince DiCola által jegyzett filmzene is erős, ehhez jönnek még az olyan nóták, mint a Living in America, amelyben a soullegenda James Brown énekel, és 1987-ben Grammy-díjjal jutalmazták érte, vagy Survivor Burning Heart című slágere, ami egészen a Billboard 200-as listájának második helyéig jutott.

Objektum doboz

Robert Tepper No Easy Way Out címet viselő dala is óriási siker lett, később többek közt a walesi Bullet For My Valentine zenekar is feldolgozta, Rocky tanyán edzős montázsát pedig a Hearts On Fire dallamai teszik felejthetetlenné. Ez a tétel Vince DiCola szerzeménye, a mikrofon mögött pedig John Caffertyt hallhatjuk énekelni.

Objektum doboz

A film eseményeihez kapcsolódik a Rocky-széria 2018-as spinoffja, a Creed II, melyben Drago fia, Viktor csap össze Apollo Creed fiával, Adonisszal, akinek mentora az idős Rocky Balboa, de megjelenik a filmben maga Ivan Drago is.

A Rocky negyedik része bár pénzügyileg hatalmas siker volt - 300 millió dolláros bevételénél többet semelyik másik Rocky-film sem hozott - a kritikusok eléggé lehúzták, főleg amiatt, mert történetvezetésében ugyanazokat a paneleket követi, mint az előző három epizód.

Stallone a Rocky IV forgatásán, kamerával a vállán. Operatőr ugyan nem volt, de a címszerep mellett a forgatókönyvírói és a rendezői feladatokat is ő látta el
Stallone a Rocky IV forgatásán, kamerával a vállán. Operatőr ugyan nem volt, de a címszerep mellett a forgatókönyvírói és a rendezői feladatokat is ő látta el
Fotó: AFP/United Artists/MGM/Collection Christophel

Sylvester Stallone még idén augusztusban jelentette be, hogy a film mozis megjelenésének 35. évfordulójához igazítva november 27-én kiadja majd a rendezői változatot, amiből kikerülnek azok a jelenetek, melyekben Rocky sógorának, Paulie-nak a vicces házirobotja szerepel, Apollo Creed és Ivan Drago meccse pedig jóval hosszabb lesz.

Korábbi hírek szerint a film első elkészült verziója körülbelül egy órával hosszabb volt annál, amit a közönség megismerhetett, szóval kíváncsian várjuk, miben nyújt majd többet Stallone végső változata a Rocky-saga negyedik felvonásából.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom