Kultúra

Az egész ország gyászolja Balázs Fecót

Életének hetvenedik évében, csütörtökön este elhunyt Balázs Fecó Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas rockzenész, billentyűs, énekes, zeneszerző. A zenészlegendát az Emberi Erőforrások Minisztériuma saját halottjának tekinti.

Az egész ország gyászolja Balázs Fecót
Balázs Fecó
Fotó: MH

November 18-án derült ki, hogy az énekes a koronavírus okozta szövődmények miatt kórházba került, állapota válságos volt, intenzív osztályon, lélegeztetőgépen, mélyaltatásban kezelték.

Az Apostol Facebook-oldalán búcsúzott a Korál egykori énekesétől.

Objektum doboz

Azóta Várkonyi Attila, a Retro Rádió műsorvezetője is megerősítette a fájdalmas hírt: „Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Balázs Ferenc, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zenész, édesapa, férj és kolléga tegnap este távozott. A rengeteg ima és orvosai minden igyekezete ellenére 13 nap küzdelem után feladta a harcot.” – közölte a család nevében.

Balázs Ferenc temetéséről később intézkednek. A zenész hozzátartozói kérik, fájdalmukat és gyászukat tartsák tiszteletben.

Objektum doboz

Orbán Viktor miniszterelnök egy Balázs Fecó videóval búcsúztatja Facebook-oldalán a zenészlegendát.

Elment Balázs Fecó. Isten Veled, Barátom! – írja a kormányfő.

Objektum doboz

Lendület, életszeretet és szakmai áhítat jellemezte életpályáját, bizonyítékaként annak a szakmai és emberi alázatnak, amire csak kevesen képesek. Érdemeiért 2020-ban vehette át az Emberi Méltóságért díjat.

Balázs Fecót az Emberi Erőforrások Minisztériuma saját halottjának tekinti – fogalmazott a szaktárca közleményében.

Varga Mihály pénzügyminiszer is elbúcsúzott a zenésztől.

„Balázs Fecó több alkalommal fellépett a II. kerületben a jótékonysági Templomkerti Estéken (itt készült a fotó), közreműködésével újulhatott meg a máriaremetei bazilika belső tere. Nyugalmat árasztó hangszíne, felejthetetlen dalai örökre velünk maradnak. Nyugodj békében, Fecó!”

Objektum doboz


Gyászol és megrendült a zenésztársadalom

Fischer László gitáros, a Korál együttes alapító tagja a lírai rock egyik legfontosabb hazai képviselőjeként emlékezett Balázs Fecóra.

Felidézte, Balázs Fecó a Korál 1978-as megalapításával korábbi együttese, a Taurus munkásságát szerette volna tovább vinni, ez a dallamos rockzene jellemezte aztán a Korált is.

Fischer László elmondása szerint Balázs Fecóval nagyszerű élmény volt együtt zenélni: „mi ketten jól kiegészítettük egymást, ő inkább a lírai vonalat vitte, én meg a rockost” - idézte fel.

A megalakulás óta eltelt több mint negyven év bizonyítja, hogy a Korál munkássága időtálló dolog - hangsúlyozta Fischer László, aki emlékeztetett a 2018-ban az Arénában adott nagy sikerű jubileumi Korál-koncertre is.

Balázs Fecó énekel a Korál 1981-es koncerjtén a Fővárosi Művelődési Házban
Balázs Fecó énekel a Korál 1981-es koncerjtén a Fővárosi Művelődési Házban
Fotó: Fortepan / Urbán Tamás

Varga Miklóst is megrázta Balázs Fecó halála. „Borzasztó nehéz ilyenkor megszólalni, hiszen mit tud az ember mondani... Nyilván előjönnek azok az emlékek, melyek hozzá kötődtek az életünk folyamán. Nekem nagyon kettős volt a viszonyom Fecóval, én még rajongóként is jártam a koncertjeire, az egyik kedvenc zenekarom volt a Korál együttes. Később személyes ismertségre is szert tettünk, voltak közös munkáink is. Borzasztó ezzel a hírrel szembesülni” - mondta az Origónak.

Úgy érzi, még inkább komolyan kell venni a vírus miatt bevezetett korlátozásokat, mindenkinek nagyon oda kell figyelni. „Az embert ez a hír is arra készteti, hogy ezt a nyomorult vírust még komolyabban vegye. Ez a vírus nincs tekintettel senkire. Úgy szedi az áldozatait, ahogyan akarja, nincs tekintettel hírnévre, pályafutásra, élethelyzetre, egyszerűen bárkit elragadhat” - tette hozzá.

Objektum doboz

Balázs Fecó felejthetetlen marad Alapi István számára is. Az EDDA gitárosa közösségi oldalán búcsúzik.

„Amikor vége az utolsó dalnak is... Valahogy az utolsó percig bíztunk abban, hogy Te fogsz győzni! Fecókám, köszönöm azt a rengeteg érzelmet, amit dalaiddal, billentyűjátékoddal adtál mindannyiunknak! Isten veled, felejthetetlen vagy számomra!” - írta Facebook-oldalán közös fotójuk mellett.

Objektum doboz

„Nem tartottunk a kapcsolatot, de egy éve közös műsorban szerepeltünk. Debrecenben is voltunk egyszer együtt, egy közös, anyák napi műsorban. Volt Fecónak egy Évszakok című zenés, beszélgetős műsora, ott vendége lehettem. Minden zenésztársam nevében mondhatom, nagyon sajnáljuk, hogy elment... nagyon nagy veszteségek érték idén a szakmát„ – nyilatkozta az Origo megkeresésére Kovács Kati.

Mint azt az énekesnő elmondta, kedves embernek ismerte a Korál énekesét, énekeltek is együtt. „Amikor hallottuk a híreket, nagyon szurkoltunk neki. Borzasztóan le vagyunk taglózva, kedves, jó kolléga ment el... nagyon szorgalmas zenész volt... nem is hittük el a mai hírt” – mondta szomorúan.

Objektum doboz

Pataky Attila nagyon bízott Balázs Fecó felépülésében, de mint mondta, tudatában volt, hogy sajnos bekövetkezhet a legrosszabb.

„Balázs Fecó mindig úgy jelenik meg előttem, ha rá gondolok, mint amikor elkezdtünk 1970-1980 táján zenélni. Az a forma jelenik meg előttem, hogy bőrnadrág, csizma, bőrdzseki, hosszú haj, ahogy akkoriban kinéztünk. Azt hiszem, így is fogom megőrizni magamban örökre Balázs Fecót. Hiányozni fog nagyon” - mondta az Origónak Pataky Attila.

Nagyon nagy űrt hagy maga után, de azon szerencsések közé tartozik, akik ezt az űrt mégis betöltik a dalaikkal. Ez az űr, míg magyar rocktörténelem lesz, és ez az ország létezik, addig fényesen ragyog. Mert élt egyszer egy rockzenész, úgy hívták, hogy Balázs Fecó, a dalai itt maradnak, olvashatók, hallgathatók, boldogítanak” - tette hozzá.

Objektum doboz

Keresztes Ildikó az Origónak zokogva számolt be arról, hogy nem tudott elaludni reggel négyig, fél ötig, csak hánykolódott, és délelőtt a TV2-től hívták, így tudta meg a rossz hírt.

„Nem akarom elhinni, ez nem igaz... amikor láttam, még semmi baja nem volt.”

„Két-három héttel azelőtt találkoztunk, hogy kórházba került volna... Együtt voltunk az A38-on, Fecó akusztik-felvételen, a Budapest Bár és én voltunk a vendégek... utána ment a TV2-es felvételre... iszonyú fájdalom ez... nem tudok most többet mondani” – búcsúzott sírva az énekesnő.

Gyászollak zenészként, barátként, rajongódként, családommal együtt -búcsúzik Balázs Fecótól közösségi oldalán a hegedűművész
Gyászollak zenészként, barátként, rajongódként, családommal együtt -búcsúzik Balázs Fecótól közösségi oldalán a hegedűművész
Fotó: Facebook/Mága Zoltán

Szívemben mély a gyász – írja közösségi oldalán Mága Zoltán hegedűművész.

„Mély döbbenet, és még mélyebb gyász van szívemben, hogy a magyar zenei élet egyik legnagyobb kiválósága, akivel családi barátságot ápoltunk, és annyi gálakoncertem, jótékonysági előadásom kiemelt sztárvendége volt, ma feladta a harcot, és lelke a mennyekbe költözött. A szomorúság és a fájdalom most embertársaink millióinak tölti el szívét, mert egy ikon, egy legenda hagyott itt minket. Gyászollak zenészként, barátként, rajongódként, családommal együtt. Drága Fecó, nyugodj békében!” – búcsúzik a hegedűművész.

ÉLETPÁLYÁJA

Már a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában tagja volt az iskola zenekarának. 1967-ben a Neoton együttes tagjaként kezdett. 1972-ben Som Lajossal kivált a zenekarból, és megalapították az első magyar hard-rock zenekart, a Taurus XT-t, amely 1973-ban felbomlott. Ezután Balázs Fecó két évet külföldön dolgozott.

Hazatérte után, 1976-ban Koncz Zsuzsa kísérőzenekarához került, majd 1978-ban, erre az együttesre építve megalapította a Korál együttest. Balázs Ferenc alakította újjá és önálló együttessé. 1978-ban volt a bemutatkozó koncertjük a Budai Ifjúsági Parkban, de ekkorra már csak az alapító Balázs Fecó maradt meg a régiek közül. Új tagja lett a zenekarnak Fischer László és Scholler Zsolt, akit Fekete Tibor váltott fel 1983-ban.

1978-ban Pados Zoltán, 1979-ben Papp Tamás dobolt, őt 1980-tól Dorozsmai Péter váltotta fel. A hard-rock stílus dallamosabb változatát játszották. Felléptek Bulgáriában, Szovjetunióban és Jugoszláviában. Az 1981-es táncdalfesztiválon a Homok a szélben című dalukkal óriási sikert arattak. Ötéves születésnapjuk megünneplésére a Kisstadionban került sor, ahol fellépett még az East és 100 Folk Celsius együttes. 1979-1984 között egymás után hatszor az év legjobb billentyűsének választották. 1986-ban a Korál feloszlott. 1986-tól Fecó szólókarrierbe kezdett.

Filmzenéket komponált: (Gondviselés, Laura, Vakvilágban, A pókok, Nyolc évszak). Belefogott a romos sitkei kápolna a felújításába, megszervezte a Sitkei Kápolna Kulturális Egyesületet, amelynek elnöke is lett, koncerteket rendeztek, és a bevételekből állták a felújítás költségeit. A teljes rekonstrukció 1991-ben fejeződött be. 1987-ben EMeRTon-díjat kapott. 1988-ban Kőfalak leomlanak címmel oratóriumot írt.

Szintén ebben az évben az Interpop Fesztivál zeneszerzői díját kapta az oratóriumért és a Hölgyeim elég volt című színházi darab zenéjéért. 1996-ban unplugged koncertet adott. 1997-ben 12 év után újra összeállt a Korál együttes, és egy koncertet adtak a Kisstadionban, amely elnyerte az év koncertje címet (EMeRTon-díj).

1998-ban Liszt Ferenc-díjat kapott és koncertezett a Budapest Sportcsarnokban, ahol Újjászületés című szintén 1998-ban megjelent lemezét mutatta be. 1999-ben jelent meg Évszakok című könyve, valamint a Huszka Jenő-életműdíjat is ez évben kapta.

2000 tavaszán jelent meg új nagylemeze, A csönd évei. 3 korábbi nagylemezét tükrözi, amelyek nem jutottak el a médiába. Az egyik lemez az 1990-ben készült Gyertyák a téren című, a másik 1993-ban Balázs Ferenc és a Korál címen jelent meg, illetve ugyanebben az évben adták ki Balázs Fecó szerzői lemezét, amelyen más előadóknak írt szerzeményei találhatók. Az új lemez ennek a három lemeznek a gyűjteményes válogatása, és érdekessége még, hogy Balázs Fecó duettet énekel Kovács Katival és Keresztes Ildikóval. A közösen előadott dalok Forog a kerék és A csönd éve című dal Balázs Fecó 1986-ban írt szerzeményei, amelyet Szekeres Tamás újonnan hangszerelt.

DÍJAK, KITÜNTETÉSEK

Az év billentyűse (1979, 1980, 1981, 1982, 1983, 1984)
EMeRTon-díj (1987)
Interpop Fesztivál zeneszerzői díja (1988)
Huszka Jenő Életműdíj (1997)
EMeRTon-díj (1998)
Liszt Ferenc-díj - állami kitüntetés (1998)
A Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztje - állami kitüntetés (2001)
Fonogram díj (2008)
Artisjus Életmű-díj (2010)
A Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztje - állami kitüntetés (2011)
Börze Award - Életmű-díj (2011)
Budavár díszpolgára (2014)
Kossuth-díj - állami kitüntetés (2016)
Emberi Méltóságért-díj (2020)