Kultúra

Régészeti kincsek a Citadellán

Kelta, római és török leletek mellett a gellért-hegyi Csillagda maradványait is megtalálták

A Citadella és közvetlen környezete kiemelt kormányzati beruházás keretében születik újjá a következő években. A Várkapitányság Zrt. szerdai tájékoztatása szerint az előkészítő állapotfelmérés és régészeti feltárás során a Gellért-hegyen egykor állt csillagvizsgáló falmaradványait, egy első világháborús ágyútalpat, kelta, római és török kori leleteket is találtak.

Régészeti kincsek a Citadellán
A megújuló Citadella környékének régészeti feltárása során számos értékes leletre bukkantak a kutatók
Fotó: Várkapitányság

Az 1815-ben, József nádor kezdeményezésére felépített, két tornyú Csillagda Európa legkorszerűbb csillagvizsgálójának számított.

„A mostani feltárások során a déli alapfalak részleteit megtaláltuk, keleti tornyának helyét pedig a mai napig jelzi a csillagászati meridián. Így most már pontosan megállapítható, hol helyezkedett el egykor a csillagvizsgáló” – mondta el Fullár Zoltán régészeti csoportvezető.

A falmaradványok mellett egy első világháborús légvédelmi ágyútalpra is bukkantak, amelynek meghatározásába bevonták a Hadtörténeti Intézet és Múzeum szakértőit.

Objektum doboz

Az Osztrák–Magyar Monarchiában készült eszközből mindössze négy-öt található Európában, közülük a most megtalált szerkezettel együtt kettő is hazánkban van (a másik a Hadtörténeti Múzeum előtt az Anjou sétányon látható).

A régészeti feltárás során kelta időkből származó kerámiaanyagot, római és török kori éremleleteket is találtak, amelyek a korábbi térrendezésekkor idehordott földrétegekből kerültek elő.

A munkálatok a második világháborús légvédelmi bunker elbontásával folytatódnak. A fejlesztések 2022-ig tartó első ütemében megújítják az erőd belső udvarát, rendbe hozzák a külső falakat, és Budapest egyik legszebb közparkját hozzák létre.

Kapcsolódó írásaink