Kultúra

Műtárgyak és mágikus hasonmásaik

Elindult a Magyar Fantasy Múzeum, ahol egy öreg délnémet aranyórának és a mandragórának is lehet varázsereje

Izgalmas ötlettel rukkolt elő a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM), amikor online térben megnyitotta a Magyar Fantasy Múzeumot.

Műtárgyak és mágikus hasonmásaik
Vajon Erkel Ferenc az emlékei megőrzéséhez is használta a pálcáját, mint Dumbledore?
Fotó: Magyar Fantasy Múzeum Instagr

Az MNM Tudásközvetítő Főosztálya ezúttal a fantázia birodalmának leghíresebb képviselőit hívja segítségül, hogy a valódi világ tárgyainak történetéről mesélhessen. A múzeum fellebbenti a fátylat a vitrinek mögött őrzött mágiáról egy híres varázstárgy és egy műtárgy párhuzamba állításával. Láthatjuk például a Potter-univerzum nagy varázslójának, Dumbledore-nak bodzafa pálcáját összehasonlítva Erkel Ferenc arany-ezüst bevonatú karmesteri pálcájával, amelyet 1844-ben, sikere tetőpontján és a Kör dal komponálásának évében kapott. Emellett megfigyelhetjük, milyen kísérteties a hasonlóság a halál egyik ereklyéje, Mardekár Malazár nyakéke és az intézményben őrzött 16. századi délnémet aranyóra között (vajon próbálták már kinyitni az ékszert a múzeumban úgy, hogy kígyónyelven beszéltek hozzá?). Emellett többet megtudhatunk a mandragóra gyökérről is, amelyről emberre hasonlító alakja miatt régen azt tartották, hogy a földből kihúzva sírása őrületet okoz. J.K. Rowling regényében is előkerül ez a különös növény, aminek átültetéséhez fülvédőt használnak a főhősök. Az elképzelt varázsvilágban élő temérdek félelmetes bestia között aligha akad halálosabb fajzat, mint a Baziliszkusz, ami tekintetével és méregfogával is képes ölni. A múzeum ugyan formalinba áztatott misztikus lényeket nem tart, viszont van receptje kígyómarásra egy 18. századi gyógyszerkönyvből: „Végy egér farkat, törd meg, tölts eczetet reá, főzd erősen, és kend reá mind. Kivonja az mérget, és az fogat, melly az hátra maradt.”

A látogatóknak nem kell háromfejű óriáskutyákat álomba ringatniuk, vagy varázsló-sakk partit nyerniük ahhoz, hogy belépjenek ebbe az izgalmas világba, elég ha felmennek a Magyar Fantasy Múzeum Instagram-oldalára, ahol minden héten új tematikával várják az érdeklődőket, akár regisztráció nélkül is.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom