Kultúra

Kiadják Alan Rickman naplóit

Kulisszatitkoktól a politikáig: huszonöt év kézzel írott anyagából válogatják a 2022-ben megjelenő kötetet

A Variety filmes szaklap értesülései szerint 2022-ben jelenhet meg a The Diaries of Alan Rickman című kötet, amelyben a világhírű angol színész, Alan Rickman kézzel írott naplóit teszik közzé. A 2016-ban elhunyt, Golden Globe- és BAFTA-díjas színművész huszonhét kötetnyi kézzel írott naplója élete és pályafutása több mint huszonöt évét öleli fel.

Kiadják Alan Rickman naplóit
Alan Rickman a kilencvenes évek elején elkezdett naplókban, amelyeket állítólag publikálási céllal is írt, papírra vetette a magánéletével és színészi munkáival kapcsolatos gondolatait, de barátságokról és politikáról is írt
Fotó: AFP/Justin Tallis

A 2016-ban elhunyt, Golden Globe- és BAFTA-díjas színművész huszonhét kötetnyi kézzel írott naplója élete és pályafutása több mint huszonöt évét öleli fel.

A kilencvenes évek elején elkezdett naplókban, amelyeket állítólag publikálási céllal is írt, papírra vetette a magánéletével és színészi munkáival kapcsolatos gondolatait, de barátságokról és politikáról is írt. Gyakori színházlátogatóként beszámolt a darabokról, amiket látott, és kulisszák mögötti történeteket is leírt például a Harry Potter-filmek 2001 és 2011 közötti forgatásairól. A kötetekben részletesen mesél filmszerepeiről, köztük az Igazából szerelem, az Értelem és érzelem című produkciókról. Naplóit egészen haláláig vezette.

Özvegye, Rima Horton a Guardiannek úgy fogalmazott, nagyon örül neki, hogy a Canongate kiadja a naplókat, amelyek nemcsak a színészt mutatják be, hanem humorát, éles szemét, szakmai tudását és a művészet iránti elkötelezettségét is.

A kötet szerkesztője, Alan Taylor szerint Rickman írása „anekdotikus, indiszkrét, szellemes, pletykás és teljesen őszinte”. Mint elmondta, a naplók páratlan bepillantást engednek egy figyelemre méltó színész mindennapi életébe, akit az Egyesült Államokban éppúgy szerettek, mint az Egyesült Királyságban.