Kultúra

Elindult a „magyar Netflix”

Online sajtótájékoztatón és háttérbeszélgetésen mutatták be a Nemzeti Filmintézet (NFI) által létrehozott hazai streamingplatformot, a Filmiót, amelyen bárki elérheti és megnézheti a restaurált örök kedvencek, klasszikusok mellett a legújabb magyar filmeket, sorozatokat is.

Elindult a „magyar Netflix”
Filmio: az új magyar filmélmény – szól a platform szlogenje
Fotó: Nemzeti Filmintézet

Ma elindul egy teljesen új platform, amely egyrészt lehetővé teszi, hogy a majdnem százhúsz éves magyar mozgóképkincs közkinccsé váljon, újra átélhető legyen, és a múlt csodáit a fiatalok is megismerhessék, másrészt bemutatja a magyar mozgókép jövőjét is – jelentette be Káel Csaba, a mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos tegnap, hogy új filmtárral bővült a Magyarországon elérhető streamingszolgáltatások kínálata.

A Nemzeti Filmintézet által elindított platform, a Filmio napjaink elvárásaihoz igazodva, a lehető legszélesebb kínálatot nyújtva teszi hozzáférhetővé a magyar filmgyártás régi és új remekműveit, klasszikusait, örök kedvenceit. Amint azt az online sajtótájékoztatón Káel Csaba kormánybiztos és Lajos Tamás producer-operatőr elmondta, ebben a formában immár kétszázhúsz produkció – animációk, dokumentumfilmek, tévéfilmek – mellett több mint százhatvan játékfilm érhető el.

A Filmlabor és a Filmarchívum által restaurált klasszikusokon kívül természetesen az elmúlt évek kasszasikerei is újranézhetők lesznek a „magyar Netflixen”. Nemzetközi társaihoz hasonlóan az asztali vagy hordozható számítógépen, tableten és okostelefonon keresztül is elérhető Filmio előfizetéses rendszerben működik, viszont a fizetendő havidíj (kezdetben 890, majd 1190 forint) egyben a magyar film támogatása is, hiszen az így befolyt bevételt a Nemzeti Filmintézet (NFI) a filmgyártásra fordítható támogatási keretet növeli.

Bárki elérheti és megnézheti a restaurált örök kedvencek, klasszikusok mellett a legújabb magyar filmeket, sorozatokat is
Bárki elérheti és megnézheti a restaurált örök kedvencek, klasszikusok mellett a legújabb magyar filmeket, sorozatokat is
Fotó: Nemzeti Filmintézet

Mint kiderült, a felület fejlesztése nem zárult le: dolgoznak azon, hogy az egyelőre csak országhatáron belül elérhető szolgáltatás minél hamarabb a határon túlról is elérhető legyen, a filmek angol feliratozása is folyamatban van, készül az okostévé-applikáció, illetve a V4 országok filmintézeteinek tartalmaival való bővítés is tervben van.

A Filmio jelenlegi kínálatában a Körhintától kezdve a Megáll az időn és a Saul fián át a Kincsem, illetve a Viszkis és a Macskafogó is megtekinthető, az alkotások adatlapjain pedig az alapadatokon és kiegészítő információkon túl számos extra érhető el, például standfotók vagy werkfilmrészletek.

A filmek tematikai, műfaji és más szempontok alapján is kereshetők – külön öröm és filmtörténeti érdekesség, hogy minden film a korabeli plakátjával található meg a platformon. A sajtótájékoztatón az is elhangzott, tárgyalásokat folytatnak azért, hogy a Színház- és Filmművészeti Egyetem archívuma – ezzel a kísérleti, kisjáték- és vizsgafilmek – is felkerüljön a felületre.

Kapcsolódó írásaink

Színitanodák, ahol az álom valóra válhat

ĀSokan ábrándoznak arról, hogy színpadra állnak, de azt kevesen tudják, hogy az ehhez szükséges ismereteket az egyetemi képzések mellett műhelyekben is el lehet sajátítani