Kultúra

„A magyar rockzene legendája távozott” - így búcsúztak a zenésztársak és barátok Benkő Lászlótól

Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, a rákbetegséggel vívott hosszú küzdelem után szerdára virradó éjjel 77 éves korában meghalt Benkő László, az Omega együttes billentyűse és zeneszerzője. A közösségi médiában és a sajtóban számos korábbi zenésztársa, barátja is megemlékezett a legendás művésztől.

„A magyar rockzene legendája távozott” - így búcsúztak a zenésztársak és barátok Benkő Lászlótól
Benkő László, az Omega alapítója
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Az Omega frontembere, Kóbor János megrendülten mesélt az Origónak. Az énekes kiemelte, hogy bár régóta küzdött a betegségével, amíg lehetett, velük tartott a turnékra, és mindig optimista, vidám ember volt. Csak az utolsó négy hétben érezték rajta, hogy kezd megtörni: „A mosoly lefagyott... a félelemről beszélt, aggodalom látszott rajta” - idézte fel Kóbor János.

A frontember azt is elmondta, hogy Benkő László nagyon várta, hogy napvilágot lásson az Omega új lemeze, a megjelenést azonban már sajnos nem érhette meg. Az énekes úgy fogalmazott: a csodában bízhattak, az azonban sajnos elmaradt. „A család mindent megtett. A felesége sem teljesen egészséges, de nagyon szépen megoldották a dolgokat, Laci csak akkor került a kórházba, amikor tényleg szükséges volt. Úgy tűnik, van egy határ, amin túl az emberi beavatkozás már nem használ” - mondta Kóbor János.

Presser Gábor, aki 1967-től 1972-ig együtt játszott az Omegában Benkővel, az Indexnek nyilatkozott egykori zenésztársáról: „Laci egy édes ember volt, barátságos volt, mókázott sokat, mondhatni pörgött ezerrel. Ha összefutottunk, sokat nevettünk. Az utolsó években szinte minden koncertemen ott volt. Nagyon fáj. Sokaknak fog hiányozni” - mondta Presser, aki közösségi oldalán egy régi fotóval búcsúzott az elhunyt művésztől: „Laci! Jaj.” - írta a képhez Presser Gábor.

Objektum doboz

Horváth Charlie: Benkő Laci mindekivel pozitív tudott lenni

Az Origo megszólaltatta Horváth Charlie-t is, aki felidézte régre visszanyúló barátságuk történetét: „Somló Tamás révén gyerekkorom óta ismertem Lacit, hiszen én is nagyon korán kezdtem el zenélni. Nekem a Somló padtársam volt, és miután elkezdett az Omegával játszani, én is egyre sűrűbben jártam az Eötvös Klubba, a zenekar törzshelyére.”

„Az Omega az első zenekarok között volt, amelyek elindították itthon a beatmozgalmat. Mert akkor mi beatzenészek voltunk. Már a kezdetekkor imádtam a Lacit, de igazából az egész zenekart, még a régi felállást is. Benkő Laci egy rendkívül jó ember volt, aki mindenkivel pozitív tudott lenni, minden zenész kollégával, művésszel jóban volt. Hihetetlen, hogy elment, nagyon szerettük. Azt hiszem, hogy ezzel minden kollégám így van. Nagyon sajnáljuk” – mondta szomorúan Horváth Charlie.

Nagy Feró máig hálás Benkőnek

Szintén az Origónak nyilatkozott Benkő Lászlóra emlékezve Nagy Feró, aki elmondta, hogy bár nagyon megdöbbentette az Omega billentyűse halálának híre. „Annak ellenére, hogy igazából lehetett tudni, hogy előbb-utóbb tragédia fog történni, mégis nagyon megdöbbentem, mikor olvastam a hírt” - fogalmazott a Beatrice énekese, aki elmondta, máig hálás Benkőnek, amiért annak idején kiállt a zenekara mellett:

„Benkő Lacinak mi nagyon sokat köszönhetünk.Ő volt az, aki 1980-ban kiállt a zenekar mellett,és elintézte, hogy az Omegával turnéra mehessünk. Erdős Péterrel és az Országos Rendező Irodával szemben védett bennünket. Nagyon sokat köszönhetek neki ezért a kiállásért, és azért, hogy így részesei lehettünk egy Omega-LGT-Beatrice-turnénak” – mondta Nagy Feró.  

„Amikor Laci megkeresett az ötlettel, először azt hittem, hogy viccel. Mi éppen csak nem voltunk bezárva. Nem voltunk betiltva, de nem is léphettünk fel. Annyit tudtam neki mondani, hogy »jó, hát próbáljátok meg, de ez szerintem nem fog sikerülni«. »Dehogynem, mert mi mondjuk meg, hogy mi lesz és hogy« – mondta erre ő. Márpedig ők azt szerették volna, ha mi velük megyünk. Még eltelt két-három hét, mire realizálódott a dolog, hogy tényleg megyünk velük, bár én még akkor sem igazán hittem el. Talán csak akkor, amikor már a Kisstadionban csináltuk a turné utolsó nagy buliját. De persze nemcsak Lacinak, hanem az LGT-nek is köszönhetjük, hogy beleálltak ebbe a dologba. Az akkori hatalmasságok egyszerűen nem tudtak mit kezdeni egy olyan kettőssel, mint az Omega és az LGT.” - emlékezett vissza Nagy Feró. 

Nagy Feró fia, Nagy Hunor, aki egyben a Beatrice dobosa is, a Facebookon emlékezett meg Benkőről:

Objektum doboz

Frenreisz Károly: A magyar rockzene legendája távozott

Frenreisz Károly, a Skorpió énekese, az LGT és a Metro korábbi tagja szerint mindenki, aki ismerte Benkő Lászlót, nagyon kedvelte: „Most érthető módon nem nagyon tudok vidám sztorikat mesélni róla, pedig nagyon szórakoztató ember volt. Mi tinédzserkorunk óta barátok voltunk, és azt tudom mondani róla, hogy egy hazai ikon, a magyar rockzene igazi legendája távozott. Mindig vidám ember volt, sok baráttal, mindenki szerette.” - méltatta a kiváló zenészt Frenreisz az Origónak nyilatkozva.

Schuster Lóránt, P. Mobil együttes vezetője a zenekar nevében a Facebookon búcsúzott Benkő Lászlótól:

Objektum doboz

Orbán Viktor: Jól harcoltál, Barátom!

Magyarország miniszterelnöke is megemlékezett az Omega billentyűséről.

„Fájó szívvel búcsúzom a fegyverkovács fiától. Jól harcoltál, Barátom! Isten Veled!” - írta Facebook-oldalán a Orbán Viktor.

Objektum doboz

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerdán délután közleményben tudatta, hogy Benkő Lászlót saját halottjának tekinti.

Kapcsolódó írásaink