Kultúra

Szegedi Szabadtéri Játékok: kilencven év képekben

Múltidéző kiállítással ünneplik jövőre a Szegedi Szabadtéri Játékok indulásának kilencvenedik évfordulóját a Reök-palotában. A szervezők a nézők tárgyi emlékeit és személyes történeteit is várják a nagyszabású tárlathoz, amelyen a fesztivál múltjának legemlékezetesebb előadásait elevenítik fel fotók, plakátok és különböző relikviák segítségével.

A Szegedi szabadtéri Játékok lapunkhoz eljuttatott közleménye szerint bár a színház a tünékeny pillanat művészete, a tárgyi emlékeknek köszönhetően megörökíthetővé válnak a legszebb nyári esti előadások. A különleges tárlat összeállításában a lelkes színházrajongók is részt vehetnek, hiszen sokan őriznek egy-egy korábbi belépőjegyet, szórólapot vagy közös fotót a kedvenc sztárjukkal. Az elmúlt évtizedek emlékeit, dokumentumait vagy akár személyes történeteit várja a fesztivál. A beküldött emlékek nemcsak a kiállításon, de az online felületeken is láthatók lesznek.

A szegedi Dóm téren 1931. június 13-án rendeztek először szabadtéri színházi előadást. A fesztivál megálmodói elsősorban vallásos darabokat képzeltek el a Fogadalmi templom előtti térre, az első bemutatott darab, a budapesti Nemzeti Színház társulatának Voinovich Géza Magyar Passió című előadása is ilyen volt. A második világháborúig nemzeti drámákra, hangversenyekre és olasz operákra épült a repertoár. A játékok 1959-es újraindulása után főként operák, prózai művek, táncjátékok szerepeltek műsoron, majd 1980-tól megjelentek az új zenés műfajok is.

Kapcsolódó írásaink