Kultúra

Új igazgató a Kassák Múzeum élén

November 1-jétől Szeredi Merse Pál vezeti az óbudai Kassák Múzeumot. A leköszönő igazgató, Sasvári Edit az intézmény főmuzeológusaként folytatja tovább munkáját - tájékoztatta az MTI-t a Kassák Múzeum.

Új igazgató a Kassák Múzeum élén
Szeredi Merse Pál
Fotó: MH

Szeredi Merse Pál 2015 óta dolgozik a Kassák Múzeumban; nevéhez több jelentős kiállítás és nemzetközi konferencia szervezése kötődik. A közleményben azt írják, hogy igazgatóként Szeredi Merse Pál célja a 2010-ben megkezdett komplex múzeumi program folytatása és bővítése; az intézmény gyűjteményének kortárs szempontú feldolgozásával, digitalizálásával, széleskörű bemutatásával Kassák életművének ismertségét tervezi tovább növelni. Az igazgató a múzeumi programsorozatok, múzeumpedagógiai foglalkozások és rendezvények kínálatának bővítésével az érdeklődők újabb köreit igyekszik megszólítani. Célja a közös gondolkodáson, kooperáción és nyitottságon alapuló múzeumi gondolat fenntartása és továbbfejlesztése a Kassák Múzeumban.

A múzeum tájékoztatása szerint a jövő év első felében várható az épület kiállítótereinek megújítása. Ezt követően két időszaki kiállítás nyílik: 2021 nyarán a kelet-európai neoavantgárd performanszművészet és a költészet kapcsolatát bemutató tárlat, ősszel pedig a Művészpárok sorozat első kiállítása, amely a Kassák Lajos családtagjaiként és legközelebbi munkatársaiként is ismert, az irodalomban azonban elfeledett művészházaspár, Újvári Erzsi és Barta Sándor életművét dolgozza fel.

Mint közölték, az intézmény 2022-ben az építészetileg is megújult térben tervezi megnyitni új állandó kiállítását, amely Kassák Lajos 1909 és 1967 között létrejött, sokszínű életművét a maga teljességében mutatja be.

„Egymásra ható, elválaszthatatlan egységet alkotó irodalmi és képzőművészeti munkássága mellett Kassák jelentős szerkesztői és mozgalomszervezői tevékenysége is hangsúlyt kap a kiállításon, beágyazva az avantgárd művészet nemzetközi hálózataiba, valamint a 20. század társadalmi és politikai kontextusaiba. Célunk az, hogy Kassák és a magyar avantgárd csoportok történetén keresztül felmutassuk a szabad, társadalmilag elkötelezett és kritikus művészet ma is érvényes és további gondolkodásra késztető aspektusait” - ismerteti az új állandó kiállítás koncepcióját a Kassák Múzeum közleménye. 

Kapcsolódó írásaink

„Itthonülő alkat vagyok”

ĀRánki Dezső kétszeres Kossuth-díjas zongoraművész, a nemzet művésze: Egész életemben Magyarországon maradtam, ez az otthonom, meg sem fordult a fejemben soha, hogy másképp is lehetne