Kultúra

Díjakat adták át a magyar opera napján

Az Eiffel Műhelyház Bánffy termében ünnepelte az Opera szombaton Erkel Ferenc születésnapját, amely 2013 óta egyben a magyar opera napja is. A Magyar Állami Operaházban 2015 óta ilyenkor jelentik be az intézmény új örökös tagjait, valamint szakmai díjakat osztanak ki, a 25 éve közalkalmazottként náluk dolgozóknak pedig aranygyűrűt adnak át.

Díjakat adták át a magyar opera napján
A Magyar Állami Operaház örökös tagjává választott Pitti Katalin operaénekes a magyar opera napján az Operaházban tartott rövid ünnepségen és díjátadón 2020. november 7-én. Mögötte Ókovács Szilveszter főigazgató
Fotó: MTI/Kovács Tamás

A Magyar Állami Operaház örökös tagjai idén Pitti Katalin operaénekest választották soraikba. Posztumusz részesült az elismerésben Domahidy László és Gregor József operaénekesek, valamint Fülöp Attila, az Opera egykori magánénekese, főtitkára és ügyvezető igazgatója.

Berczelly István operaénekes a Magyar Állami Operaház mesterművésze lett, aki a tavasszal neki ítélt Kossuth-díjjal érdemelte ki a kitüntető címet.

A Sudlik Mária-díjat Zempléni Máriának ítélték oda. A magyar balett-történet meghatározó, külföldön is elismert alakja, Seregi László emlékét őrző Seregi-díjat Venekei Marianna koreográfus, a Magyar Nemzeti Balett első balettmestere vehette át.

A Solymosi Művészeti Díjat idén a zenekari tagok közül Dimcevski Alexandre koncertmester érdemelte ki.

Az együttesek belső szavazásai alapján az évad énekkari művésze Haris Nadin és Zsigmond Géza, zenekari művésze Szélpál Krisztina oboaművész, kartáncosa pedig Asai Yuka és Morimoto Ryosuke.

Kapcsolódó írásaink