Kultúra

Evezhet-e egy hajóban Nyugat- és Kelet-Európa?

Bába Iván, Gyurcsík Iván és Kiss Gy. Csaba latolgatja a kötetben, milyen a kontinens lehetséges jövőképe

Fel kell-e adnia identitása lényeges elemeit Közép-Európának, hogy Nyugat-Európához illeszkedjen, vagy egy mélyebb integráció felé tartunk, amelyben a kontinens két fele egyenrangú? – többek között erre a kérdésre keresik a választ a Közép-Európa magyar szemmel című, idén megjelent kötet szerzői, Bába Iván korábbi varsói nagykövet és külügyi államtitkár, Gyurcsík Iván egykori varsói nagykövet, valamint Kiss Gy. Csaba művelődéstörténész.

Közös könyvükhöz Emil Brix korábbi osztrák diplomata és Erhard Busek volt osztrák alkancellár szolgáltatta az előzményt két éve megjelent, Miért Közép-Európában dől el Európa jövője? című könyvükkel, amely kötetben egyébként 1986-os, szintén a térség jövőjével foglalkozó könyvükre reflektáltak.

A magyar szerzők szerint három irányba is elindulhat az Európai Unió attól függően, hogyan viszonyul egymáshoz a Kelet és a Nyugat vagy más szóval az új és a régi tagállamok. A legjobb esetben a kontinens felének társadalmai és politikai elitjei végre jobban elkezdik érteni egymást, megerősödik az „egy hajóban evezünk” érzése és ezáltal a belső kohézió. Az Európa erősödése felé vezető integráció rögösebbik útját jelenti, ha térségünk gazdasági erősödése és politikai egységessége miatt felértékelődik, jobban meg tudja védeni az érdekeit. A harmadik változat szerint pedig tartósan fennmarad a mostani viszonyrendszer, a kelet–nyugati disszonancia, amely az unió leértékelődését hozta a globális politikai térben.

Többek között arra a problémára is rámutatnak a szerzők, mennyire kiközösítő és megbélyegző, hogy térségünket harminc évvel a rendszerváltozások után is posztkommunistaként vagy szebben fogalmazva, „új demokráciaként” jellemzik. A felvetés jogos, az európai politikában napi szintű tapasztalatunk, hogy a számos belső problémával küzdő nyugati államok még mindig lenézéssel kezelik térségünk országait, benne a visegrádiakat.

A könyvben a regionális együttműködések, a közös múlt, a geopolitikai tényezők és az Európa előtt álló, aktuális kihívások is sorra kerülnek.

Közép-Európa magyar szemmel

Kapcsolódó írásaink