Kultúra

Izgalmas virtuális tárlattal emlékeznek Modiglianira Olaszországban

Halálának századik évfordulója

Virtuális kiállítással emlékezik Amedeo Modigliani (1884–1920) halálának századik évfordulójára Olaszország. A csütörtökön kezdődő Nel segno di Modigliani (Modigliani jegyében) című online tárlatot Rómában mutatták be.

Izgalmas virtuális tárlattal emlékeznek Modiglianira Olaszországban
Fotó: Wikipedia

A livornói születésű, toszkán festő és szobrász Párizsban hunyt el 1920. januárjában, de az emlékére tervezett ünnepségeket és öt kiállítást a pandémia miatt le kellett mondani. „Nem törtünk le és virtuális kiállítást rendeztünk Modigliani tiszteletére. A művészet iránt érdeklődőknek betekintést enged az alkotó világába, aki kevesekhez hasonlíthatóan testesítette meg a zseni és a rebellis művész romantikus mítoszát” – mondta Luciano Renzi, az Amedeo Modigliani Intézet elnöke csütörtökön Rómában. „A nézők megmerítkezhetnek abban a kulturális és családias légkörben, amely Modigliani, a 20. század legnagyobb olasz művésze életélményét és karrierjét meghatározta” – fogalmazott Renzi a tárlatról. Az olasz és angol nyelvű kiállítás végigkíséri a nézőt a művész hatvan remekművének felfedezésén: tucatnyi fotó és videó is látható, többek közt bemutatják a toszkán, a szardíniai és a párizsi lakásokat is, ahol a képünkön látható Modigliani élt és alkotott. A tárlat elérhető a Nelsegnodimodigliani.it honlapon.

Kapcsolódó írásaink

Modigliani és kora komplex olvasata

ĀSokat kap a néző Parisi filmjétől – Livornótól Párizsig és a világhírig ível a festői életrajz – A műkereskedelem hiénái vagyonokat gyűjtöttek a nyomorgó festő alkotásaiból