Kultúra

Egy cseh füvesember a diktatúrában

Csehország az Oscar-díjért indítja Agnieszka Holland Berlini Filmfesztiválon bemutatott filmjét – A főszereplő, Jan Mikolásek nem tartotta magát hősnek

Agnieszka Holland egy Csehországon és Szlovákián kívül kevéssé ismert, ám annál különlegesebb életutat tár elénk Sarlatán című cseh–ír–lengyel–szlovák koprodukcióban készült filmjében, amelyet a Berlini Filmfesztiválon mutattak be.

Egy cseh füvesember a diktatúrában
A rendező nem akarja túlidealizálni vagy áldozatként bemutatni a főhőst
Fotó: Mozinet

Jan Mikolásek, a film hőse élő személy volt, okleveles gyógynövényszakértő, aki a gyógynövénykeverékeivel, életmódtanácsaival betegek százezreit kezelte. Szegényeket és gazdagokat, cseheket, szlovákokat, németeket, nácikat és kommunistákat. Jan Mikolásek nyolcvanhárom évesen, 1973-ban halt meg. Csehországban sokan élnek még, akik személyesen ismerték őt. Egykori jensteini villájában is – ahol most idősotthon működik – laknak olyanok, akiket gyógyított.

Martin Sultz a közelmúltban könyvet írt a kertészből lett füvesemberről, Agnieszka Holland filmjének – amelyet a csehek idén Oscar-díjra javasoltak játékfilm kategóriában – ez a mű az alapja.

Rokícanyban élt Jan Mikolásek egy sokgyermekes kertészcsaládban, és amikor a film szerint a húga lába elüszkösödött és amputálni akarták, Jan éjjel belopózott a kislányhoz a kórházba, hogy egy gyógynövény leveléből készített péppel kenje be az üszkös sebet, és a láb megmenekült. A fiú ezt jelnek tekintette, és elment egy füvesasszonyhoz, hogy kitanulja a mesterséget. Az idős asszonyt haláláig gondozta, majd oklevelet szerzett mint gyógynövényszakértő, és önálló praxisba kezdett. Az életrajzi könyv szerint nemcsak a gyógynövények postázásából, hanem zöldségtermesztésből is gyűlt az a pénz, amelyből a Prága közeli jensteini villát megvette, és romos állapotából gyönyörűen felújította. Ide aztán nap mint nap tódultak a betegek reggeltől estig. Mikolásek soha nem tagadta, hogy orvosokra is szükség van, és hozzájuk küldte azt, akin szerinte csak műtét segíthetett. Nem tudott mindenkit meggyógyítani, egy gestapós végstádiumú leányát sem. Aki nem tartotta be életmódtanácsait, az is hiába jött hozzá segítségért. Jan Mikolásek a gyógyfüvek és a tanácsok mellé mindenkinek azt mondta: valójában a hit az, ami meggyógyítja az embert. Ez a titok. Ő maga is a feszület előtt a kertjében térdelve imádkozott, vezekelt.

A filmben Ivan Trojan és fia, Josef Trojan cseh színészek alakítják a fiatal és az idősödő Mikoláseket. A néző olyan hamar bevonódik a történetbe, el is feledkezik arról, hogy filmet lát, és itt színészek dolgoznak. A film snittjein úgy ismerhetjük meg a közép-európai város utcáit, az utakat, a mezőket, ahogy eddig csak amerikai roadmovie-kban vagy angol retrokrimikben láthattuk. Nézzük és nem unjuk, ahogy azt sem, ahogyan elmesélik nekünk, mi történt hősünkkel, amikor jöttek a nácik és a kommunisták. Az alkotáson keresztül nem csupán egy emberi történet, hanem a 20. századi Kelet-Európát is megismerhetik a nézők. Agnieszka Holland filmjében az is újdonság, hogy a rendező nem várja el tőlünk, hogy a főszereplőt mint a kommunisták áldozatát, automatikusan túlidealizáljuk, vagy azt gondoljuk, minden gyógyfüves ugyanilyen, amilyen ő volt. Lássuk őt olyannak, amilyennek tudjuk, és kérdezzünk rá magunkban bármire, amit felhoz bennünk egy ilyen életút.

Sarlatán (Šarlatán)
Cseh–ír–lengyel–szlovák történelmi dráma, 118 perc, 2020.
R.: Agnieszka Holland
10/8

Kapcsolódó írásaink

Robert Doisneau: egy zseni Budapesten

ĀFotóhónap 2020. Jövő év januárjáig láthatók a Mai Manó Házban az ötvenes évekbeli Párizsról és a hatvanas évekbeli Amerikáról készült fényképek, köztük eddig ismeretlenek is