Kultúra

Másfél millió látogató a Ligetben

Közel százötvenezer négyzetméternyi zöldfelület újult meg a parkban, és mintegy ötszáz lombos fát ültettek

A Liget Budapest Projekt eddig átadott elemei nagy népszerűségnek örvendenek, már több mint másfél millió látogatót vonzottak a megvalósult fejlesztések.

Másfél millió látogató a Ligetben
Az egy éve átadott Nagyjátszótér népszerűsége a pandémia alatt is töretlen volt
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A legfrissebb adatok szerint már több mint másfél millióan voltak kíváncsiak a Városliget megújult elemeire. A Városliget Zrt. tájékoztatása szerint a Szépművészeti Múzeum újranyitása óta eddig hatszázezer látogatót fogadott, az egyéves születésnapját ünneplő Nagyjátszótéren tavaly őszi megnyitása óta közel háromszázhetvenezren játszottak, a Millennium Házát és a Rózsakertet együtt pedig már több, mint százezren csodálták meg. Sokan felkeresik a Vakok Kertjét, a Városligeti Sportcentrumot, de a Kutyás Élménypark látogatottsága is átlépte már az ötszázezer főt.

A Városliget Zrt. vezérigazgatója, Gyorgyevics Benedek lapunknak hangsúlyozta, az eddig megvalósult projektelemek pozitív fogadtatása is azt jelzi, hogy a Liget Budapest Projekt hatására a főváros zöldfelületi, rekreációs és kulturális kínálata gazdagodott, és a látogatók a megújult Városliget egészét szeretni fogják. Azt is hozzátette, a nagy érdeklődés bizonyíték arra, hogy a látogatók örömmel veszik a Liget új, családbarát sportolási és kikapcsolódási lehetőségekkel bővült kínálatát.

A Magyar Hírlap kérdésére Gyorgyevics elmondta, a Városliget eddigi fejlesztése során közel százötvenezer négyzetméternyi zöldfelület újult meg, és mintegy ötszáz lombos fát ültettek. A Millennium Háza több mint százharminc éves épületének főbejárata elé a park tájépítészeti megújításának részeként egy ezerötszáz tőből álló rózsakertet alakítottak ki, amelynek központi eleme az épület gazdag homlokzati díszítésével harmonizáló Zsolnay-szökőkút. Tavaly májusban adták át Európa egyik legnagyobb és legkorszerűbb múzeumi háttérintézményének, az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központnak az épületét a Városliget melletti Szabolcs utcában. A beruházás területén Bókay-kert néven egy új, szabadon látogatható tizenháromezer négyzetméteres közpark is létrejött.

Gyorgyevics Benedek arra is kitért, a Városliget parkfejlesztésének második üteme keretében már átadták a Városligeti Sportcentrumot, idén ősszel pedig további család-, gyermek- és sportbarát fejlesztések várják majd a látogatókat: átadásra kerül a két kilométer hosszú, kivilágított futókör, egy újabb kutyás élménypark és megújul a Kis Botanikus Kert is. Hozzátette, a Városliget autómentesítése érdekében is nagy előrelépés várható, hiszen hamarosan elkészül a Dózsa György úti Múzeum Mélygarázs, amely három szinten, mintegy nyolcszáz autót képes befogadni.

Kapcsolódó írásaink