Kultúra

A pilisi tájtól a motívumokon át a vizuális csendig

Barcsay Jenő különleges művészi látásmódja a klasszikus hagyományok és a modern művészeti törekvések szintézisében mutatkozik meg

A százhúsz esztendeje született Barcsay Jenő élete 1929-től fonódott össze Szentendrével. Az évfordulóra egy különleges válogatás készült a jeles mester műveiből a Ferenczy Múzeumi Centrum termeiben.

A pilisi tájtól a motívumokon át a vizuális csendig
Barcsay Jenő kétszáz alkotást ajándékozott szeretett városának, Szentendrének
Fotó: Deim Balázs

Volt miből dolgoznia a Barcsay 120 című kiállítás kurátorának, Iberhalt Zsuzsának, hiszen az erdélyi fejedelmi felmenőkkel is rendelkező festő és tanár még 1977-ben, miután a Képzőművészeti Főiskolán is nyugdíjaztatta magát, kétszáz alkotását ajándékozta szeretett városának, ahol az év nagyobbik részét töltötte. Már a hatvanas években házat vett a katolikus temető felett, a Zenta utcában, és kora tavasztól késő őszig fel-feltűnt Szentendre girbegurba utcácskáiban vagy éppen a Duna partján jellegzetes szakállával, nyáron szalma-, hideg időben nyúlszőr kalapjában. Hóna alatt legtöbbször festőállványt, vázlatfüzetet lehetett látni, folyamatosan gyűjtötte a talán még a rómaiaktól és Csernojevics Arzén szerbjeitől is itt maradt motívumokat, amelyek aztán jól tetten érhetők még absztrakt geometrikus alkotásaiban is.

Az évek során a Ferenczy Múzeumi Centrum további félszáz Barcsay-művet gyűjtött össze, és ebből a már tekintélyesnek mondható kollekcióból került ki az az ötvenöt alkotás, amelyet most a falakon megcsodálhatnak a látogatók.

A kurátor szerint a tárlat olyan tiszteladás, amelynek négy fő oszlopa van. A kiállítás első részében találkozhatunk a világhírű mester (a Művészeti anatómiát tizenöt nyelvre lefordították, és a mai napig használják a nagy akadémiákon) térszemléletével. Gondolhatunk itt Barcsay korai tájképeire, a főváros környéki, máriaremetei vagy éppen a szentendrei, pilisi hegyekre, a jellegzetes tájra, amelyet megörökített a húszas, harmincas években szénnel, olajjal és kisméretű rézkarcokkal is. Szinte látni, ahogy festőállványát a szemközti domboldalon felállítva lendületes vonalakkal felvázolja a szemben hullámzó dombokat, a terepviszonyokat követő szántóföldeket, jelzésszerűen a szétszórt házakat.

A második szekció a szentendrei motívumoké lett, ahol egy-egy oromfal arányai, ablakok, kapuk, vakolatdíszek köszönnek vissza a már erősen konstruktivista, geometrizáló, eme motívumkincset tömörítő, már inkább a II. világháború után készült munkákon. Barcsay ebben az időben a Régi Művésztelep lakója nyaranta, festészetének alapja, kiindulópontja pedig a látvány, amelyet végső soron sosem ereszt el a korszakra jellemző barnás, vöröses színekkel operáló olajképein
és persze a szép számmal megszülető kréta- és tusrajzokon sem, amelyekből szintén kapunk némi ízelítőt. A kiállítás harmadik szekciója azt kívánja megmutatni, hogyan alakul át a korai expresszív, néha már kubizmusba hajló emberábrázolás Barcsaynál geometrikussá. Ekkor, a hatvanas évektől jelennek meg a csoportos ábrázolások is, amelyek oly gyakran tűnnek fel aztán a mester freskóin, murális vagy nagyméretű szövött munkáin is.

A születésnapi tárlat végén azokból a művekből kapunk ízelítőt, amelyeket a Műcsarnokban vonultatott fel 1982-ben rendezett nagy kiállításán. Ezeken egy nagyon redukált geometrikus absztrakció, a színek elvesztése látható, egyfajta vizuális csend figyelhető meg, amellyel akkoriban sikerült meglepnie a szakmát is. A tárlat végén belelapozhatunk a Művészeti anatómiába, és a nem kevésbé elismert másik két vaskos albumába, az Ember
és drapériába és a Forma és térbe is.

A születésnapi kiállítás december 13-ig tekinthető meg a Kossuth Lajos utcai központi kiállítóterekben.

Kapcsolódó írásaink

Püspöky István gesztusai

ĀA Kondor Béla utáni generáció egyik legjelentősebb grafikusának munkái láthatók a Vigadó Galériában – A kalickamotívum még a három T időszakából ered

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom