Kultúra

Ősbemutató a bazilikában az üldözött keresztényekért

Azbej Tristan: Az elmúlt négy évben több mint százezer ember számára tettük lehetővé, hogy szülőföldjén maradhasson vagy visszatérjen oda – Szarka Tamás nyolctételes misét írt

Kásler Miklós miniszter és Azbej Tristan államtitkár tegnap bejelentette, Szarka Tamás Missa Missio című albumának bevételéből a Hungary Helps Program felnőttképző és hitoktató központot támogat Szíriában.

Ősbemutató a bazilikában az üldözött keresztényekért
Kásler Miklós kiemelte, a kereszténységet folyamatosan támadják
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

A budapesti Szent István-bazilikában holnap este a szentmisét követően kezdődik Szarka Tamás Missa Missio – Mise a legüldözöttebb vallásért című zeneművének ősbemutatója. A nyolctételes mű zenéjét és szövegét is a Ghymes együttes Kossuth-díjas énekese írta, közreműködik Miklósa Erika operaénekes és a Magyar Állami Operaház gyermekkórusa. Az ősbemutató alkalmából a mise CD-n is megjelenik, amelynek eladásából származó bevételt a Miniszterelnökség az üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért
felelős államtitkársága segítségével juttatja el a rászorultakhoz. A mű születését és bemutatását az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) támogatta.

A koncert tegnapi sajtótájékoztatóján Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere kiemelte: a kereszténység a megértés, a szolidaritás, a segítőkészség vallása, mégis a történelmet nézve folyamatos ellenérzésekkel, támadásokkal találkozhatunk. Most is azt látjuk, hogy megjelennek a kereszténységet támadó gondolatok, a háttérbe szorítás és az eljelentéktelenítés ambíciója – fogalmazott Kásler.

A világ egyes részein a kereszténység sorsa fizikailag is nehéz, háborús övezetekben akár halálos áldozatokat is követelhet, miközben évszázados keresztény értékek mennek tönkre.

Szarka Tamás olyan művész – hangsúlyozta Kásler Miklós –, aki megélte, éli a keresztény hitet, ezt művészetében ki tudja fejezni, képes átlátni és értékelni a kereszténység mai helyzetét az egész világban. Mindez lehetőséget teremt arra, hogy a Közel-Kelet üldözött keresztényein segíteni lehessen – emelte ki a miniszter.

Szarka Tamás, akinek az elmúlt évtizedekben a népzenét és a rockot egyesítő dalain generációk nőttek fel Magyarországon és a határon túl, sőt nemzetközi sikereket is magáénak tudhat a Ghymes együttessel, nem csupán e modern katolikus mise szerzője és előadója, hanem az üldözött keresztények megsegítését szolgáló felajánlás ötlete is tőle származik. A szombat este felcsendülő, a Ghymes páratlan érzékenységű, lelkeket nyitogató dalszövegeit idéző mise zeneszámai közül az énekes-dalszerző a Credóból idézett a rendezvényen néhány sort: „Hogy lenne nehéz sebeink vinni, / hiszen / repül a szívünk, / ha tudunk hinni.” Mint Szarka Tamás elmondta, éppen a hit miatt könnyebb a keresztények élete, nehézségek és üldöztetések közepette is.
 
Azbej Tristan, az üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkár a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy jelenleg valóban a kereszténység a legüldözöttebb vallás a világon.

Még napjainkban is több mint 260 millió ember szenved üldöztetést, él terrorveszélyben azért, mert Krisztus-hívő. A 2016-ban elindított Hungary Helps Program keretében az elmúlt négy évben több mint százezer ember számára tették lehetővé, hogy szülőföldjén maradhasson vagy visszatérjen oda.

A mostani segítőprogram összkormányzati összefogással valósul meg, össznemzeti küldetésként – hangsúlyozta az államtitkár, aki azt is bejelentette, hogy a Missa Missio-album eladásából befolyó adományt a szíriai keresztényekhez juttatják el: egy felnőttképző és egy hitoktatóképző központ kapja meg.

A Missa Missio szakrális zenéje a fölfelé nézésből született

Szarka Tamást, a Ghymes együttes frontemberét, a holnap bemutatásra kerülő Missa Missio – Mise a legüldözöttebb vallasért című mű zeneszerzőjét és szövegíróját a miséjéről és a mű további koncertútjáról kérdeztük.

Szarka Tamás

– Hatottak önre a nagy zeneszerzőelődök miséi, vagy inkább a templomokban kedvelt népénekek inspirálták?

– Zeneszerzőként nem a korábbi misék hatottak rám, hanem maga a szakralitás. A fejünk, amelyet lehajtunk, elfordítunk egymástól, vagy éppen egymás felé fordulunk vele, fölfelé is tud nézni. A mise ebből a fölfelé nézésből született.

– A szombati bemutató után merre folytatja koncertútját a Missa Missio?

– A pozsonyi koronázási templomban szeretnénk bemutatni november 11-én, de a Szlovákiában érvényben levő rendelkezések szerint egyszerre hat ember tartózkodhat egy helyiségben. Mégis reménykedünk, hogy Pozsonyban a magyar koronát ábrázoló templomtorony alatt is is felcsendülhet a mise. A Szlovákiában működő keresztény Lux TV igazgatója nem ismert engem, de meghallgatta a mise zenéjét, és azt mondta, ő erről felvételt kíván készíteni. A mű összefogást hozott magyarok és szlovákok közt, nem valami ellen, hanem valamiért.

Kapcsolódó írásaink