Kultúra

Döntés előtt az SZFE hallgatói

Közleményt adott ki pénteken a Színház- és Filmművészetért Alapítvány kuratóriuma, amelyet teljes egészében közzéteszünk.

Döntés előtt az SZFE hallgatói
A Színház- és Filmművészeti Egyetem bejárata
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

„A Színház- és Filmművészetért Alapítvány kuratóriuma nagyra értékeli és köszöni a Főváros nagylelkű felajánlását, melynek értelmében épületet bocsát a Színház- és Filmművészeti Egyetem új vezetését el nem fogadó hallgatók és oktatók rendelkezésére.

Arra kérjük valamennyi Egyetemi Polgárt, hogy az Alaptörvény által garantált szabad oktatás-választás szellemében, önnön személyes belátása szerint hozza meg felelős döntését: a Főváros által felajánlott helyszínen és körülmények között – de az Egyetem által nem akkreditáltan – szeretné »tanulmányait« folytatni, vagy pedig a Színház- és Filmművészeti Egyetem polgára kíván maradni, s folytatja tanulmányait az Egyetem szervezésében” - olvasható az alapítvány kuratóriumának közleményében.

Szarka Gábor: Nem lezárásról, hanem az őszi szünet előrehozásáról van szó

Nem lezárásról, hanem az őszi szünet, egy szabadság előrehozásáról van szó - mondta Szarka Gábor, a Színház- és Filmművészeti Egyetem új kancellárja az SZFE épületeinek kiüríttetéséről megjelent hírekre reagálva pénteken a közmédiának.

Szarka Gábor arra a sajtóba is bekerült péntek reggeli belső utasításra reagált, amely szerint este hat óráig az egyetem létesítményeit valamennyi egyetemi polgárnak el kell hagynia.

A fővárosi önkormányzat felajánlására, amely szerint épületet biztosítanának az SZFE hallgatói és oktatói számára, az kancellár azt mondta: érdekes felvetésről van szó, ez egy alternatív választási lehetőség azoknak, akik nem szeretnék azt az egyetemi modellt követni, ami a modellváltás során létrejött.

Hozzátette: hivatalos megkeresést ezzel kapcsolatban az egyetem nem kapott, nem tudják, hol lenne ez a helyszín és ott mi folyna.

„Ha azonban igaz ez a felvetés, akkor elképzelhető, hogy az lesz a megoldás, hogy akik ezt folytatni szeretnék egyetemen kívül, azok ott tudják folytatni” - fogalmazott.

Hozzátette: azt mondták az egyetem polgárainak, hogy döntsenek, mert az egyetem ezt a fajta tanköztársasági modellt innentől kezdve az egyetem keretein kívüli magánkezdeményezésnek tekinti.

„Ha ez így, csomagban átmehet egy másik helyszínre, az nekik is egy jó kimenet” - jegyezte meg.

Elmondta: tudnak arról, hogy a modellváltás jogszerűségével kapcsolatban alkotmánybírósági beadvány és a miniszterelnöknek szóló levél is született. Álláspontjuk szerint ami történt, az jogszerű, ezzel kapcsolatban félelmük nincsen, várják az Alkotmánybíróság döntését.

Az egyetem kiüríttetéséről szóló hírekre reagálva hangsúlyozta: nem kiürítésről, hanem az őszi szünet előrehozásáról van szó. Úgy gondolja, hogy a helyzet megérett erre, miután az intézményben semmilyen vezető nincs, aki a folyamatokat ellenőrizze, döntéseket hozzon a legmagasabb szinten.

Hozzátette: az őszi szünet előrehozásával az volt az elsődleges cél, hogy a szabadság előbb kezdődjön. Hangsúlyozta: azért is fontos ez a pár nap - azon kívül, hogy el fogják végezni a fertőtlenítést és egyebeket - mert szükség van az időre, hogy mindenki egy kicsit lenyugodjon, a hallgatók, a dolgozók, a tanárok és a vezetőség is.

„Ebből a kicsit pszichotikus állapotból a hallgatók kimozogjanak, hazamenjenek, beszélgessenek a szüleikkel, egy kicsit nyugodjanak meg, és próbáljanak meg olyan döntést hozni, ami nem a saját intézményük elleni különböző lépésekre vonatkozik” - mondta.

Kiemelte: az egyetem elhagyásáról nem közleményt jelentettek meg. Egy rektori utasítást adtunk ki, amelynek volt egy kancellári kiegészítése a végrehajtásával összefüggésben - mondta, hozzátéve: nem kellett sok idő, hogy ez kikerüljön a sajtóhoz, holott ezek belső ügyek. Egy szabadság előrehozásáról van szó.

Mindenkire ráfér a pihenés - jegyezte meg.

Arról is beszélt, hogy a vezetők csak akkor szándékoznak az egyetemre bemenni, ha  meghívják őket valamilyen tárgyalásra vagy egyeztetésre.

A hallgatók a blokádot fenntarthatják, csak felmerül a kérdés, hogy ki ellen - mondta kérdésre válaszolva.

Kapcsolódó írásaink

„Támogatni kell Budapestet”

ĀFürjes Balázs: Az a budapestiek érdeke, hogy ha vannak is politikai különbözőségeink, a vitákat folytassuk le, bátran vállaljuk fel