Kultúra

Nyolcvan éve született John Lennon

Az emlékkoncertet idén online tartják meg, a The Bits, magyar tribute zenekar részvételével

Ma ünnepelné nyolcvanadik születésnapját John Lennon, a 20. század egyik legmeghatározóbb zenésze, a Beatles alapító tagja.

Nyolcvan éve született John Lennon
A jellegzetes kerek szemüveg a legendás zenész védjegyévé vált
Fotó: AFP

John Lennon Liverpoolban született, 1940-ben. Miután ötéves korában édesapja elhagyta a családot, anyja testvérére bízta nevelését. Bendzsózni édesanyja tanítgatta, zenével komolyabban foglalkozni kamaszkorában kezdett - nagy hatással voltak rá a kor rock and roll idoljai, például Elvis Presley, Chuck Berry és Buddy Holly. Tizenhat évesen ismerkedett meg a basszusgitáron játszó Paul McCartneyval, akivel azután a rockzene történetének legsikeresebb szerzőpárosát alkották. Hamarosan együttest is alapítottak, amelyhez később csatlakozott a gitáros George Harrison, illetve dobosként Pete Best, akinek a helyére érkezett Ringo Starr.

A Beatles minden kétséget kizáróan a legnagyobb hatású együttes a könnyűzene történetében. A „gombafejűek” dalain rajongók és zenészek nemzedékei nőttek fel, Magyarországon egy generáció nekik köszönhetően tanult meg angolul. Lennon és McCartney nevéhez olyan klasszikusok fűződnek, mint az A Hard Day’s Night, a Help!, az All You Need Is Love, a Blackbird vagy a Come Together. Szerzeményeiket sokan dolgozták fel, a Yesterday több mint ezerhatszáz változatban létezik, bekerült a Guinness Rekordok Könyvébe is. Azonban a zenekaron belül egyre nőtt a feszültség, 1966-ban a turnékkal is leálltak, illet­ve Lennon és McCartney viszonya is elmérgesedett, elsősorban Lennon Yoko Onóval való kapcsolata miatt, akit 1969. március 20-án vett el. A Beatles 1970-ben bomlott fel, Lennon pedig sikeres szólókarrierbe kezdett. Tucatnyi albumot adott ki, akad közöttük nehezen befogadható kísérleti zene, de olyan remekművek is, mint az Imagine vagy a Happy Xmas (War Is Over). Életét akkor már Amerikában élte, ahol évekig küzdött a bevándorlási hivatallal, amely – mivel csak turista vízuma volt – folyamatosan deportálással fenyegette, nagyrészt háborúellenes tevékenysége és a fiatal nemzedékekre gyakorolt „nemkívánatos” befolyása miatt. Az állandó tartózkodási engedélyt 1976-ban kapta meg.

Ekkor már szinte menekült a Beatles legendája elől, a hetvenes évek második felében évekre eltűnt a nyilvánosság elől, Sean nevű fiát nevelte. Double Fantasy című lemezével 1980-ban tért vissza, turnét is tervezett, azonban negyven évvel ezelőtt, december 8-án, New York-i otthonuk, a híres-hírhedt Dakota ház bejáratánál egy őrült rajongója, Mark David Chapman meggyilkolta. Emlékét Prágában a zarándokhelynek számító Lennon-fal őrzi.

Születésnapján New Yorkban rendszeresen emlékkoncertet tartanak, amely azonban idén a járvány miatt online lesz látható, hallható. A több mint háromórás virtuális rendezvényen a nagyjából hatvan előadó közt hazánkat Petruska András és a The Bits Beatles tribute zenekar képviseli. Az együttes vezetője, Derecskei Zsolt elmondása szerint nagyon megtisztelő, hogy egy műsorban szerepelhetnek a világ Beatles nagyágyúival az Egyesült Államoktól Japánig. A The Bits azt is közölte, holnap a budapesti Muzikum bisztróban este 8 órától John Lennon-emlékestet tartanak. 

Kapcsolódó írásaink