Kultúra

Kultúra egy kattintásra

Az UNESCO közleménye szerint a járvány kirobbanása óta a múzeumok kilencven százaléka kénytelen volt átmenetileg vagy végleg bezárni

A világjárvány a kultúrában is érezteti hatását: sok előadás elmaradt, a múzeumok bezártak, a programok az online térbe szorultak, a közönség és a művészek közötti személyes kapcsolat átmenetileg megszűnt. Az intézmények a pandémia kirobbanása óta igyekeznek minél több lehetőséget teremteni arra, hogy az érdeklődők a korlátozások ellenére is élvezhessék a művészetet.

A Földabrosz kuriózumai közt böngészhetjük például hazánk sókereskedelmi térképét 1773-ból
A Földabrosz kuriózumai közt böngészhetjük például hazánk sókereskedelmi térképét 1773-ból
Fotó: OSZK Térkép-, Plakát- és Kisny

„Ha a színházban nem lehet, hát táncolunk az utcákon!” – ezzel a poszttal reagáltak a Magyar Nemzeti Balett táncművészei a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetre a közösségi médiában. Kóbor Demeter és Rónai András körbetáncolták Budapestet, és az erről készült videókat elérhetővé tették az interneten. A járvány kirobbanása óta egyre több előadó és intézmény él a táncművészekéhez hasonló kreatív megoldásokkal. A Magyar Állami Operaház például streamingszolgáltatást indított közösségi oldalán és az Origo internetes portálon. Bár az intézményben jelenleg is zajlanak az októberi előadások próbafolyamatai, az online közvetítések továbbra is elérhetőek, a videók pedig visszanézhetők az Operaház honlapján. A fesztiválrajongók sem maradnak program nélkül. A hétvégi Öröm a Zene fesztivál valamennyi produkciója online is megtekinthető lesz a Hajónapló internetes felületén. A kétnapos rendezvényen húsz hazai zenekar mutatkozik be élőben az A38 hajó színpadán, hat külföldi együttest pedig videóbejátszás segítségével ismerhetnek meg a nézők. A népzene kedvelői is találhatnak az érdeklődésüknek megfelelő tartalmakat. A Hagyományok Háza például egy videómegosztó oldalon tette elérhetővé a cigányzenei minősítő vizsgát teljesítő fiatal prímások szakmai megmérettetését, izgalmas betekintést engedve ezzel a legnagyobb hazai etnikai kisebbség gazdag kultúrájába.

Az UNESCO nemrég kiadott közleménye szerint a járvány kirobbanása óta a múzeumok kilencven százaléka kénytelen volt átmenetileg vagy végleg bezárni. Magyarországon az első hullám lecsengő szakaszában újra kinyitott a legtöbb intézmény, ennek ellenére sokan a vírus miatt továbbra sem látogatják a múzeumokat. A programszervezők egyre több alternatív lehetőséget teremtenek meg annak érdekében, hogy ápolhassák a kapcsolatot a közönséggel. Több intézmény is csatlakozott a Digitális Múzeum programhoz.

A Petőfi Irodalmi Múzeum-Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet (PIM-OSZMI) honlapján bejárható virtuális kiállításokon például a látogatók megismerkedhetnek többek között bábművészeti kulisszatitkokkal, a Díva, Színész, Nő kiállítás fotóival és egy Karády Katalinra emlékező tárlatot is bebarangolhatnak az érdeklődők. A kortárs képzőművészet kedvelői a Ludwig Múzeum Egyensúlyban, Művek a Telekom Művészeti Gyűjteményből című időszakos kiállítását tekinthetik meg virtuális formában az intézmény honlapján. A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum (MKVM) a digitális oktatáshoz készült segédanyagait, gyűjteményeit, kiadványait egészítette ki online bejárható kiállításokkal, az Ez a sör! – A sernevelőtől a sörgyárakig című időszakos tárlatuk is megtekinthető a Digitális Múzeum honlapján. A kartográfia kedvelői számára csaknem ezer, 1850 előtt nyomtatott hazai és külföldi térképet tett ingyen böngészhetővé az Országos Széchényi Könyvtár Földabrosz a világhálón címen. A folyamatosan bővülő adatbázis atlaszainak jelentős része a 18. században készült, de több 17. századi kiadás is gazdagítja a könyvtár alapítójától, gróf Széchényi Ferenctől származó gyűjteményt.

Az intézmények gyors reagálásának és a technikának köszönhetően a járvány idején olyan múzeumokba is betérhetnek a látogatók, ahová személyesen nem jutnának el.  Virtuális múzeumlátogatást tett lehetővé például a brazil Museo de Arte de São Paolo, mely a nyugati művészetek legátfogóbb gyűjteményével rendelkező múzeum a déli féltekén. Emellett olyan tárgyakat is őriz, amelyek közelebb viszik a látogatókat a helyiek kultúrájának megismeréséhez. A műalkotások egy virtuális platformon tekinthetők meg, ahol amellett, hogy érdekes információkat tudhatnak meg az érdek­lődők, részleteiben is megcsodálhatják az alkotásokat. Izgalmas betekintést enged az ország történelmébe és művészetébe a huszadik század brazil festészetéről szóló tárlat, de a múzeum honlapját böngészve olyan európai festők műveiben is gyönyörködhetünk, mint Cézanne és Tiziano. A virtuális múzeumi tárlatvezetések során az alkotások mellett az izgalmas építészeti megoldások és az intézmények impozáns belső terei is élményt jelentenek a kultúraszerető közönség számára. 

Kapcsolódó írásaink