Kultúra

Testi és lelki táplálék

A bajban rájöttünk arra, hogy a kapcsolatainknak nagy értékük van

„Nemcsak kenyérrel”: ezt az egyszerre ó- és újszövetségi kijelentést adta új könyve címének Balog Zoltán.

A mondat így folytatódik: „… él az ember, hanem minden igével, amely Istennek szájából származik.” Mert az ember testnek és léleknek teremtetett, nincs az egyik a másik nélkül, így testi és lelki táplálékra egyaránt szükségünk van. A keresztény hit lényegéhez tartozik, hogy keressük az új egyensúlyt a lelki, szellemi, kulturális és a testi, anyagi, gazdasági dimenzió között. Egy ilyen új egyensúly segíthet annak a bizalomnak a helyreállításában és megerősítésében, amely nélkül sem az üzleti élet, sem a tanítás, sem a családi élet, sem a lelki közösség nem életképes. Az elmúlt hónapok történései, mindennapi nehézségei inkább a bizalmatlanságot erősítették, ezért erkölcsi „szupervízióra” van szükségünk – írja a református lelkész, hangsúlyozva, hogy ott folytatni, ahol a vírus előtt abbahagytuk, akkor sem tudnánk, ha nagyon szeretnénk. A tudatos keresztényeknek is változtatniuk kell, de úgy, hogy lényegileg ugyanazok maradnak: önmagukért és társaikért felelősséget vállaló emberi lények.

A koronavírus-járvány első hullámának egyik fő tanulsága, hogy közösségekben élve, együtt gondolkodva és cselekedve nagyobb az esélyünk és a lehetőségünk arra, hogy nemet mondjunk azokra a dolgokra, amelyek az életünket rossz irányba viszik – hangsúlyozza egyik interjúban. A veszélyben, a bajban rájöttünk arra, milyen értéke van kapcsolatainknak, az emberek elkezdtek jobban figyelni és vigyázni egymásra, önmagukra. Akikben fölébredt a lelki éhség, elkezdtek mélyen elgondolkodni és magasra nézni, és ráébredtek, hogy nem vagyunk urai az életünknek, Isten kezében van az életünk, azokat valamennyire megváltoztatta a rendkívüli helyzet. Az isteni gondviselés a rosszból is jót tud kihozni, és ha az ember befogadja Isten szeretetét és kegyelmét, akkor képes megváltozni, jobbá lenni.

„Számomra az a legfontosabb felismerés, hogy amiről azt gondoljuk, büntetés, az tulajdonképpen terápia, gyógyszer, védelem, gyógyító ítélet.” Ezért vallja Balog Zoltán, hogy számára nagy áldás volt, sok tapasztalatot és tanulságot hozott a járvány első hulláma. Mivel tanítani és segíteni akar hívőket és hitetleneket egyaránt, ezeket a tapasztalatokat és tanulságokat osztja meg könyvében, amely a márciustól augusztusig terjedő időben elmondott igehirdetéseit, megjelent írásait, interjúit, televíziós szerepléseinek szerkesztett változatát, videóüzeneteinek írásos formáját, Facebook-posztjait, valamint két tanulmányát tartalmazza. Műfajilag és stílusát tekintve is sokszínű gyűjtemény tehát ez a könyv, amely a Hold utcai református gyülekezet lelkipásztorának megrendítő krónikája, egyben gondolat­ébresztő, lélek­erősítő korrajza a járvány első hónapjairól. A kötet a Kairosz Kiadónál jelent meg.

Balog Zoltán: Nemcsak kenyérrel...
Balog Zoltán: Nemcsak kenyérrel...
Fotó: MH

Kapcsolódó írásaink

A magyar stílus szükségességéről

ĀLechner Ödön levelezése nemcsak az építész életéről, gondolatairól, hanem a korszak magyar építészeti törekvéseiről és mindennapjairól is mesél