Kultúra

Rippl-Rónai képpel gyarapítaná gyűjteményét az MNB cége

Közbeszerzési eljárást írt ki egy Rippl-Rónai festmény megvásárlására a Magyar Nemzeti Bank cége, az MNB-Ingatlan Kft.

A nemzetközi gyakorlatot követve a Magyar Nemzeti Bank mindig is szem előtt tartotta a felelős, szerteágazó értékmentő munkát a kultúra területén, az Értéktár programnak (2014-2018) köszönhetően impozáns műgyűjteménye van klasszikus alkotásokból is.

A műtárgy.com közleményében azt írja, Rippl-Rónai József képe méltó darabjává válhat a kollekciónak, ennek nyomán hirdették meg a közbeszerzési eljárást a beérkező ajánlat megvásárlására. A kiírást megelőzően az alkotásról szakértői értékbecslést készíttettek.

Rippl-Rónai József a magyar festészet kiemelkedő alakja, amit az aukciós piac a festményei árában is elismer, hiszen képei a legdrágábbak között szerepelnek. 2019-ben érte el életműrekordját, amikor a Virág Judit Galéria őszi aukcióján 190 millió forintért ütötték le a Kertben című festményét. Rippl-Rónai legkedveltebb, „kukoricás” korszakából származó főművéért 120 millióról indult a licit, és a nyertes jutalékkal együtt végül 228 millió forintot fizetett érte.

A mostani közbeszerzési eljárás keretében az MNB-Ingatlan Kft. egy magánszemély eladótól kívánja megvásárolni Rippl-Rónai 1910 körül készült, ugyancsak a „kukoricás” korszakából származó olajfestményét, Lengyel Menyhért portréját.

Kapcsolódó írásaink

A magyar stílus szükségességéről

ĀLechner Ödön levelezése nemcsak az építész életéről, gondolatairól, hanem a korszak magyar építészeti törekvéseiről és mindennapjairól is mesél