Kultúra

Felavatták a Nemzeti Művelődési Intézet székházát

„Ha vagyunk, akkor legyünk” - hangsúlyozta Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke a Nemzeti Művelődési Intézet új épületének avatóünnepségén Lakiteleken.

Felavatták a Nemzeti Művelődési Intézet székházát
A Nemzeti Művelődési Intézet székházának felavatása Lakiteleken
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A magyar kulturális élet legjelesebb képviselőinek jelenlétében adták át, avatták fel és szentelték meg szombat délelőtt Lakiteleken a Nemzeti Művelődési Intézet (NMI) székházát. Az ünnepségen beszédet mondott Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, Závogyán Magdolna, az NMI ügyvezetője, Kiss-Rigó László, a Szeged-Csanád Egyházmegye püspöke, valamint levélben köszöntötte az új épületet Orbán Viktor miniszterelnök. Balog Zoltán lelkész, miniszterelnöki biztos szintén a távolból kért áldást a székházra és a benne dolgozókra.

Lezsák Sándor, a Lakitelek Népfőiskola Alapítvány elnöke köszöntőjében elmondta, mérföldkő a székház létrejötte  - ahogy azt lapunk hétvégi számában is írta, „nagyon nagy jövője van ennek a száz esztendő múlva is álló épületnek”. Azt is kiemelte, hogy a székháznak szolgálnia kell a magyar kultúra szent ügyét, hogy - idézve a csángó mondást - „ha vagyunk, akkor legyünk”. Lezsák hangsúlyozta: tartalom és forma egysége a jelenben és a jövendőben is a Népfőiskola és az NMI együttműködésén alapszik.

Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke és a Lakitelek Népfőiskola Alapítvány elnöke
Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke és a Lakitelek Népfőiskola Alapítvány elnöke
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Orbán Viktor miniszterelnök levelében Babits Mihályt idézve úgy fogalmazott: múlt nélkül nincs jövő, a Nemzeti Művelődési Intézet pedig a „szabad, demokratikus és független Magyarország bölcsőjében” talált otthonra, és folytatja értékteremtő munkáját.

Ezt követően az NMI létrejöttében, valamint székházának megépültében oroszlánrészt vállaló, volt és jelenlegi kulturális államtitkárok - Fekete Péter, Halász János, Hoppál Péter és L. Simon László írtak alá közös nyilatkozatot a közösségi kultúra és művelődés fontosságáról és erejéről.

Objektum doboz

Závogyán Magdolna, az NMI ügyvezetője ünnepi beszédében hagyomány és megújulás egymást erősítő kettősségét említette, hozzátéve, hogy a székház a reformkori Magyarország szellemiségét idézi. „A kormány az épülettel a magyar közművelődést a magyar kultúra élvonalába helyezte” - emelte ki Závogyán Magdolna. Az NMI helyi szinten végzett, a közösségi kultúrát segítő, teremtő munkájávál kapcsolatban hangsúlyozta, „a magyar nemzet közösségeiben él, ez jövőjének záloga”. A helyettes államtitkárasszony köszöntője után Lezsák Sándor vezetésével átvágták a nemzeti színű avatószalagot, majd az épület csoportos bejárása következett.

A Nemzeti Művelődési Intézet új épülete
A Nemzeti Művelődési Intézet új épülete
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A délután folyamán Fekete Péter, az Emmi kultúráért felelős államtitkára és Závogyán Magdolna az új székház tetőkertjében, az iden június 4-én, a Nemzeti Összetartozás Napján átadott Emlékezés Tornya előtt adták át a határontúli művelődési intézmények képviselőinek a Magyarság harangjait, amelyeket szintén a trianoni békediktátum aláírásának centenáriumán áldottak meg. „A közművelődés a mai napon hazatért Lakitelekre” - emelte ki Fekete Péter az ünnepségen.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom