Kultúra

Átadták az Irodalmi Jelen idei díjait

A Petőfi Irodalmi Múzeumban pénteken átadták az Irodalmi Jelen című szépirodalmi folyóirat idei díjait.

Átadták az Irodalmi Jelen idei díjait
Böszörményi Zoltán (jobbra) főszerkesztő átadja az Irodalmi Jelen nagydíját Szőcs Gézának irodalomszervező és a fiatal költőket segítő tevékenységéért
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

Rendhagyó körülmények közt adták át pénteken az Irodalmi Jelen folyóirat hagyományos éves díjait, illetve kihirdették a Költészet trendi címmel, Kárpát-medencei középiskolásoknak kiírt szépirodalmi pályázat eredményét is. A Petőfi Irodalmi Múzeumban (PIM) a bejáratnál hőmérőzés várta a résztvevőket, és természetesen a maszkviselés is kötelező volt, de annak sem kellett visszafordulnia, aki esetleg megfeledkezett az óvintézkedésről. Mindenki kapott ajándékba A költészet Trendi feliratú maszkot, amelyet Viola Szandra költő készített erre az alkalomra.

Az est szervezői a nagy öregek és a középgeneráció elismerését beeágyazták a Költészet trendi című Kárpát-medencei középiskolások számára kiírt szépirodalmi pályázat díjkiosztójába, így a legifjabb író- költőgeneráció szárnyait bontogató képviselőit mintegy ceremonálisan befogadták a magyar irodalomba, az idős alkotókat pedig megifjították a fiatalok jelenlétével.

Döme Barbara vehette át az Irodalmi Jelen idei próza-díját
Döme Barbara vehette át az Irodalmi Jelen idei próza-díját
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

Mezey Katalin, Szőcs Géza és Turczi István sok évtizedes irodalomszervező és a pályakezdőket sokoldalúan segítő munkájukért valamint írói, költői életművükért részesültek idén Irodalmi Jelen-nagydíjban. 

Az esten Mezey Katalin az Irodalmi Jelen Trianon számában megjelent Két part című verse hangzott el: „...orvosolhatatlan életek/ felől nézem az ítéletet./S odalent a folyóvíz halad,/hátán visz egy nehéz vonalat.„ Turczi István nagydíja átvételekor elmondta, a közelmúltban szuahéli nyelven jelentek meg versei, de a járványhelyzet miatt nem tud jelen lenni a távoli könyvbemutatón. Tartozás című verse, amelyet felolvasott szintén a lap júniusi számában látott napvilágot: „...Holt napok porából, lám, mégis itt vagyunk./ Az árát nem kérdjük, régi jó szokás./Feszülni újra a legélőbb kereszten,/legfőbb tartozásunk az idetartozás.”

Turczi István (balra) irodalomszervezői munkáját és a fiatal alkotók támogatását az Irodalmi Jelen nagydíjával ismerték el
Turczi István (balra) irodalomszervezői munkáját és a fiatal alkotók támogatását az Irodalmi Jelen nagydíjával ismerték el
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

Az Irodalmi Jelen prózadíjasa idén a különleges érzékenységű és tragikus, fájdalmas novellák szerzője, Döme Barbara lett. Debüt díjat kapott Fülöp Dorottya költő és Izer Janka író. Mint Böszörményi Zoltán, a lap főszerkesztője elmondta, a nagyon erős mezőnyre és a nagyon különböző karakterű művekre tekintettel A költészet Trendi című pályázaton helyezések helyett hat díjat adott ki a zsűri. Hozzátette azt is, hogy szerte a Kárpát-medencében a lapnak több tízezer középiskolás olvasója van. Bizonyára a most díjazottak és az elismerő oklevéllel, illetve könyvcsomaggal távozó ifjú alkotók nevét megismerjük majd a folyóiratokból és a könyvesboltok polcairól.  

Kapcsolódó írásaink