Kultúra

A Nemzeti Filmkészítők Egyesülete kiáll Vidnyányszky Attila és az SZFE kuratóriuma mellett

A nemzeti értékek mellett elkötelezett Nemzeti Filmkészítők Egyesülete pénteken este közleményben tudatta, hogy kiáll a Vidnyánszky Attila vezetésével megalakult kuratórium törekvései mellett, elismerve és támogatva a Színház- és Filmművészeti Egyetemet érintő változások szükségességét és az oktatási és szerkezeti reform időszerűségét a színművész és filmes szakképzésben.

A Nemzeti Filmkészítők Egyesülete kiáll Vidnyányszky Attila és az SZFE kuratóriuma mellett
Vidnyánszky Attila, egyetemet szeptember 1-jétől fenntartó alapítvány kuratóriumi elnöke
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Az egyesület közleményében úgy fogalmazott, felhívják a figyelmét a közpénzből működő egyetem változásokat elfogadni nem kívánó, a meghatározó körök jelenlegi ideológiai monopóliumához farizeus autonómiaféltésbe csomagolt eszközökkel, görcsösen ragaszkodó, önkényes és jogellenes akciókban részt vevő oktatóknak és a hozzájuk csapódott hallgatóknak, hogy a nemzeti kulturális örökségünk megbecsülése, őrzése, ápolása és színvonalas megjelenítése a magyar művészek morális, szakmai és alkotmányos kötelessége. A mostani „lázadók” által elvileg fontosnak tartott nyitott szemlélethez tartozik a nemzeti hagyományaink kereteibe illeszkedő művészi megnyilatkozások elfogadása, ápolása, megjelenítése is.

A Nemzeti Filmkészítők Egyesülete sürgeti és támogatja, hogy mielőbb hajtsák végre a törvényi szinten előírt változtatásokat, továbbá üdvözölnénk, ha a felek elmozdulnának a helyzet megnyugtató, és a magyar nemzet érdekeit szem előtt tartó rendezésének irányába.

A szervezet hozzátette, az érintetteknek sikeres együttműködést, eredményes, értékes oktatást és tanulást, továbbá fenntartói munkát kívánnak. Kodállyal együtt valljuk: „Ne legyen kultúra magyarság és magyarság kultúra nélkül.” - zárul az egyesület közleménye.

Kapcsolódó írásaink