Kultúra

Egy ismert vers különös története

Hamvas Bélának tulajdonítják Földes Lívia költeményét

Futótűzként terjed a közösségi médiában az Isten tenyerén ébredtem című vers, amelyet Hamvas Bélának tulajdonítanak, pedig valójában Földes Lívia költeménye.

Egy ismert vers különös története
Földes Lívia
Fotó: MH

Amikor beütjük az internetes keresőbe, hogy „Isten tenyerén ébredtem” számtalan találatra lelünk, és jó eséllyel valamelyik ismerősünk is megosztotta már a verset. Művészek, politikusok, ismert televíziós személyiségek is terjesztik, de szavalták versenyen, felolvasták rádióban, idézték televízióban, egy magazin hasábjain is olvashatta már a közönség. A szerzőt és a vers címét azonban rendszeresen tévesen közlik. Bár a költeményt Hamvas Bélához kötik, a művet valójában Földes Lívia írta tizenöt évvel ezelőtt, aki bár nem sejt rosszindulatot az ügy mögött, évek óta értetlenül áll a hibás megosztások előtt.

„Amikor először megtaláltam a versemet a Facebookon, azt hittem, nem jól látok! Sok idő kellett, hogy magamhoz térjek, de akkor az életemnek már egy olyan, tudatosabb szakaszában éltem, amikor nem egóból reagál az ember és az, hogy Hamvas Bélához kötik valahol még jól is esett. Amikor beütöttem a keresőbe a vers címét, el voltam ájulva attól, hogy milyen sokan szeretik” – mesélte lapunknak a vers szerzője.

Látva a futótűzszerű terjedést, a Hamvas Béla Hagyatékkezelő közleményt adott ki néhány évvel ezelőtt, ennek ellenére a művet sokan a mai napig Hamvas-idézetként osztják meg. Földes Lívia nem foglalkozik azzal, hogy másnak tulajdonítják a verset, attól viszont vérzik a szíve, ha hibásan látja.

„A »Láttam az óceánt gyermek­ként ragyogni« sor helyesen úgy van, hogy »gyémántként ragyogni«, és a vers címe is csak Isten tenyerén. Csórics Balázs színész gyönyörűen elszavalta versekkel foglalkozó oldalán a művet, csak sajnos hibásan. Ezt már nem akartam hagyni, ezért írtam neki pár sort és megkértem, hogy vegye le. Később elmondta újra, és a videónak mára majdnem kétmillió megtekintése lett. Néhány hónapja felhívtak a Luther Kiadótól, hogy a jövő évi kalendáriumukban szeretnék megjeleníteni, Magda Dávid orgonaművész pedig azzal keresett meg, hogy megzenésítené vegyes karra” – magyarázta Földes.Az eset kiválóan rámutat arra, hogy legyen szó versről, regényről, képzőművészeti alkotásról vagy zeneműről, a közösségi média vilá­gában komoly nehézségekbe ütköz­het a szellemi tulajdon megvédése. Számos hamis idézet kering az interneten, ennek a jelenségnek áldozatul esett már többek között Gandhi, Voltaire, Martin Luther King és Mark Twain is. Az álhírek szinte kontrollálhatatlanul terjednek ezeken a fórumokon, a szakértők ezért arra kérik az embereket, hogy megosztás előtt minden tartalom valódiságát hiteles forrás alapján ellenőrizzék.

Földes Lívia: Isten tenyerén

Isten tenyerén ébredtem, s lenéztem a Földre / hófödte csúcsokra, kopár legelőkre. / Kanyargó folyó tükrében láttam kelni a Napot, / sugaraiban éppen az álmos hajnal mosakodott. / Láttam az óceánt gyémántként ragyogni, / sirályokat felette felhőkkel táncolni, / láttam a békét az emberek szívében, / láttam az erdőket fürödni a fényben. / Láttam sok-sok mosolyt, és láttam a reményt, / láttam az Embert, és láttam a Zenét. / Láttam a Földet szeretetben élni, / láttam a csöndet a széllel zenélni. / Láttam Istent, amerre csak néztem, / miközben éppen az ő tenyerében ültem, / s az ő hangján szólt a szél, / mint anya, ki gyermekének mesél: / Millió apró tükörben láthatod magadat, / hisz olyannak látod a világot, amilyen Te vagy.

Kapcsolódó írásaink