Kultúra

Novák Emil és Zalán János lesz az SZFE két rektorhelyettese

Novák Emil filmrendező lesz a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) általános rektorhelyettese, Zalán János színész, producer pedig oktatási rektorhelyettesként dolgozik csütörtöktől - jelentette be Vidnyánszky Attila, az egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumának elnöke az M5 kulturális csatorna szerda esti műsorában.

Novák Emil és Zalán János lesz az SZFE két rektorhelyettese
Vidnyánszky Attila, az egyetemet szeptember 1-jétől fenntartó alapítvány kuratóriumi elnöke
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Az egyetem eddigi vezetésének felmondási ideje szerdán jár le.

A műsorban elhangzott: a kuratórium kedden Szarka Gábor személyében új kancellárt nevezett ki, őt azonban a hallgatók nem engedték be az egyetemre. A hallgatói önkormányzat továbbra is illegitimnek tekinti a kuratórium működését, döntéseit nem fogadja el.

Vidnyánszky Attila minderre reagálva hangsúlyozta: a kuratórium jogszerűen működik, döntései megfelelnek a szabályoknak. Annak a meggyőződésének adott hangot, hogy az egyetemen egy szűk kisebbség az, „amelyik ennyire elzárkózik és hatással van a többségre”. Mint mondta, a diákok a politika eszközeivé váltak, a baloldal pedig „reménysugárként” tekint az SZFE-n kialakult helyzetre.

Vidnyánszky Attila szerint a hallgatók azt kockáztatják, hogy érvénytelenné válik ez a félév.

„Fájó lesz a kijózanodás” - fogalmazott arról, amikor a hallgatók majd azzal szembesülnek, hogy „elment” egy hónap.

A kuratórium elnöke szerint az egyetemen csütörtökön kezdődő sztrájk jogszerűtlen és mint mondta, reméli, hogy a bíróság is így dönt.

Arról beszélt, hogy jelenleg válsághelyzetről van szó, intézkedéseik - például Szarka Gábor kancellári kinevezése - a válságot próbálják megoldani. A két új rektorhelyettes feladata lesz átlátni, hogy mennyire és hogyan tér el a működés a szabályszerűtől - mondta.

„Elszántan beleállunk az új campus megépítésébe” - mondta Vidnyánszky Attila, hozzátéve: az új kancellár, Szarka Gábor a közszolgálati egyetem campusának igazgatója volt, ingatlanfejlesztéssel foglalkozott, ő a megfelelő ember azokra a célokra, amelyeket kitűztek maguk elé.

Hangsúlyozta: mindent el fognak követni, hogy normalizálódjon a helyzet, ha nem megy az egyetemen, akkor más helyszínen indítják be az oktatást, azonban, mint mondta, reménykedik abban, hogy az elkövetkező napokban sikerül az álláspontjaikat közelíteni. A jövő héten leülnek tárgyalni, szeretnének egyeztetni az egyetem filmes és színházi részén dolgozókkal.

 „Elsejétől teljes egészében mi irányítjuk az egyetemet. Muszáj, hogy szót értsünk” - hangoztatta. Kiemelte: nem küldtek el senkit, arra kérik a tanárokat, hogy folytassák a munkát. Azok a diákok, akik benn vannak a rendszerben, azok a tanárok, akik őket tanítják, diplomáig elkísérhetik őket - mondta.

Kiemelte: a szakma érdeke az, hogy szakmai konzultációk kezdődjenek el. El kell gondolkodni azon, hogy az egyetemen elindítsák „a színész résznél” a menedzserképzést. Beszélt arról is, hogy vannak területek, ahol túlképzés van, de például a vidéki színészeknek csak alig hatvan százaléka diplomás és „alig van” fiatal rendező is.

Az esetleges félreállására vonatkozó kérdésre Vidnyánszky Attila azt mondta: sok támogatást kap és úgy gondolja, hogy ezt végig kell csinálnia.

Kapcsolódó írásaink