Kultúra

Zárja a Park a furcsa szezont

A vezérelv a koronavírus-járvány sújtotta idei koncertszezonban az újratervezés volt. A Budapest Park azonban semmiképp sem szerette volna élőzene nélkül hagyni látogatóit, ezért a szervezők igyekeztek a helyzetből a maximumot kihozni. Ugyanakkor azonban azt is beharangozták már, hogy idejekorán megkezdődtek a 2021-es, jubileumi, 10. évad előkészületei, amelyben rengeteg nagy durranás várható.

Zárja a Park a furcsa szezont
Ilyen tömeg az idén nem volt a Parkban - de talán majd jövőre
Fotó: Budapest Park/Rosta Márk

Rengeteg váratlan, a normális működéstől teljesen eltérő helyzethez kellett idén alkalmazkodnia a Budapest Parknak: kinyitottak teraszként (ParkKert), kisszínpadot építettek a klubkoncert hangulatért, ám sokáig hittek abban, hogy augusztus 15-én a korlátozások tovább enyhülnek, és végre teljes pompájában láthatjuk újra a helyet. A nagyszínpad azonban sajnos idén üres maradt.

Amellett, hogy rengeteg újratervezést eredményezett a döntés, az 500 fős korlát hatalmas anyagi terhet is rótt a helyszínre, amely így kapacitásának kevesebb mint 4 százalékát tudta kihasználni a koncertek során. A Budapest Park működése a nagykoncerteken alapul, egy rendezvény nagyjából 5-6000 főnél válik a nagyszínpadon rentábilissá Emellett főszezonban átlagosan 500 ember dolgozik a Park megfelelő színvonalú működéséért, mutatott rá az üzemeltető lapunkhoz eljuttatott közleményében.

A Parkkert volt a Park idei nagy újítása a biztonságos szórakozás jegyében
A Parkkert volt a Park idei nagy újítása a biztonságos szórakozás jegyében
Fotó: Budapest Park/Sinco

Összehasonlításképp a tavalyi közel 600.000 látogató helyett idén összesen alig több mint 70.000 koncert, afterbuli vagy az ingyenes ParkKert vendéget prognosztizálnak, jegyárbevételük pedig a tavalyinak kevesebb mint 5 százaléka lesz, míg teljes árbevételük az előző évhez képest 92 százalékkal csökkent.

A Park, a lehetőségekhez alkalmazkodva tovább bővítette a kisszínpadot, hogy nagyobb technikai igényű zenekaroknak is lehetőséget tudjon biztosítani, így exkluzív klubkoncertet adott például a Punnany Massif, a Vad Fruttik, a Margaret Island, a 30Y, Caramel, a Bohemian Betyars vagy éppen az Irie Maffia.

Az utolsó hetekre is jutott izgalom: a szeptember 21-től érvényben lévő rendelet értelmében a Park is csak 23 óráig lehet nyitva, de a szervezőket ez sem akadályozta abban, hogy a kapuzárásig igazi koncert-dömpinggel készüljenek

Október 4-ig ugyanis még szinte minden napra akad egy kis élőzenei élmény: pénteken, szeptember 25-én az Esti Kornél érkezik egy kis melankóliával, 27-én a Punnany Massif egy, a zenekartól szokatlanul közvetlen házibuli-hangulattal, 29-én a Pál Utcai Fiúk legendás alter-slágerekkel, 30-án a Péterfy Bori&Love Band új számokkal, október 1-jén Lovasi András és zenésztársai Lovasi, Kispál és a Borz- és Kiscsillag-dalokkal várják a közönséget.

A szezonzárót a Tankcsapda szolgáltatja, igazi zúzással: a hazai rock örök zászlóshajójának számító banda tripla koncertet tart.

A visszaszámlálás tehát elkezdődött: mindössze 10 nap maradt, hogy a szabad ég alatt olyan zenekarokat lássunk testközelből, akik egyébként az ország legnagyobb színpadait szokták megtölteni.

A Budapest Park a zenei programok mellett idén is teret adott más művészeti ágaknak is, így például először köszönhették a fedélzeten a Mai Manó Házat, de a CAPA Központ is visszatért egy kiállítással, amihez két program is kapcsolódott Adorjáni Bálint színész és Szőke Barna, a The Qualitons gitárosának prezentálásában. A Margó Irodalmi Fesztivál is különlegességekkel készül(t): Valuska László és Ott Anna a Margó olvasásnépszerűsítő sorozatában a koncertek előtt beszélgetett a Margaret Islanddel, a Carson Comával, 25-én az Esti Kornéllal, 30-án pedig Péterfy Borival zárják a sort. Nemrégiben pedig Simon Márton a Dalok a magasföldszintről című verseskötetéből olvasott fel, miközben Táborszky Bence trombitán kísérte.

A kilencedik szezon tehát igencsak keserédesnek bizonyult, de a Park-stáb kreativitásának, kitartásának és innovatív hozzáállásának köszönhetően a maximumot hozták ki az évből, miközben gőzerővel dolgoztak már a jövő évi, jubileumi, tizedik évadon, amelyben már most olyan világsztárok várhatóak, mint a Gogol Bordello, a Deftones, LP, a Nick Mason's Saucerful Of Secrets, a 5 Seconds of Summer, a Billy Talent, a Morcheeba, Tash Sultana, a Black Veil Brides vagy a Pixies. De a szervezők további ínyencségeket ígérnek mind nemzetközi, mind hazai fronton. Öröm az ürömben, hogy eddig példátlan módon a jövő évi programból már 54 koncertet bejelentettek, és nagyjából a teljes program 85 százaléka már készen áll.

A Budapest Park tehát október 4-ig majdnem minden nap exkluzív klubkoncertekkel várja a zenerajongókat, és bízik benne, hogy a jubileumi szezont már normális kerékvágásban ünnepelheti majd a közönséggel.

Kapcsolódó írásaink