Kultúra

Fesztiválokkal keretezi az őszt a Hangvető és a WOMEX

Bár a WOMEX nagyrészt virtuálisan valósul meg, Budapest azért nem marad világzenei fesztivál nélkül az idén sem: október 22–e és 24-e között jön a CAFe Budapest záróeseménye, a Budapest Ritmo feat. WOMEX, mely során a Müpa két színpadán lép majd fel négy magyar, a WOMEX  20-ra beválogatott zenekar: a Dalinda, az Ötödik évszak, a Babra és a Magos Együttes.

Fesztiválokkal keretezi az őszt a Hangvető és a WOMEX
Lakatos Mónika kapta a rangos elismerést
Fotó: Budapest Ritmo/Janez_Marolt

A rendezvény szervezőinek szerdai sajtótájékoztatóján az is kiderült: a magyar cigány származású énekesnő, Lakatos Mónika kapja idén a világzene legnagyobb kitüntetését, a WOMEX Artist Award életműdíjat.

Lakatos Mónika a méltán híres nagyecsedi oláh cigány közösség kiemelkedő alakja, aki három formációban és szólóénekesként is lélegzetelállító tehetségről, szakmai alázatról tett tanúbizonyságot. Több évtizedes munkásságát ismeri el most a nemzetközi zenei közösség. Lakatos Mónika gálakoncertje október 24-én lesz a Budapest Ritmo feat. WOMEX keretében.

A Budapest Ritmo Piknik az öt éve megszokott nívós Budapest Ritmo járványbarát újragondolása. Október 9–én és 10-én között 15 ingyenes, szabadtéri koncerttel várják a közönséget, ezúttal nem az Akváriumban, hanem három budapesti köztéren: a Millenáris parkban, a Hunyadi téri piac mellett és a Rákóczi téri piac előtt. A piacon vásárló családoktól a környéken biciklizőkig, a világzene öreg motorosaitól a hazai szcénát most felfedezőkig várnak mindenkit egy ingyenes, kültéri, szorongásmentes őszindító fesztiválra.
 
A város legnagyobb világzenei fesztiválja az eddigi legerősebb, kizárólag hazai előadókból álló line-upjával jelentkezik. A Budapest Ritmo Piknik a felfedezések és újrafelfedezések, a kötetelen zenehallgatás ünnepe, ahol az ősz utolsó meleg napsugarai mellett, vírus-szorongástól mentesen élvezhetjük a hazai világzenét.
 
A Rákóczi téren pénteken a Common Vibes mentoráltjai, a Várkonyi Csibészek zenélnek, utánuk Sena Dagadu afrobeat szólókoncertje várható. Szombaton a Rákóczi téren a ¡Nosnach klezmer-chansonja, majd Balogh Kálmán és Lukács Miklós cimbalomduója hallható, utánuk pedig a Los Orangutanes, a kelet-európai cumbiazenekar lép fel. 
 
A Millenáris parkban pénteken Lakatos Mónika Rostás Mihály Mazsival, majd a Csángálló zenekar lép fel, szombaton a bulizenét az Etnorom biztosítja, igazi kuriózumként a görög–magyar Meybahar és a méltán világhíres Borbély–Dresch Quartet ad most először piknikkoncertet.
 
Végül, de nem utolsó sorban, a Hunyadi téren pénteken a Branka Trio szerb–magyar népdalperformanszát és a Meszecsinka pszichedelikus folkját, szombaton pedig a Le Rom és a Romano Drom cigányzenekarok tánczenéjét lehet meghallgatni. Itt lép fel október 10-én reggel gyerekeknek szóló mesekoncertjével Paár Julcsi Hangolója.
 
A Budapest Ritmo a város legnagyobb világzenei fesztiválja, amit 2020-ban ötödik alkalommal, most rendhagyó körülmények közt rendez a szervező Hangvető és a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál. A Budapest Ritmo Piknik koncertjei ingyenesek. 

Budapest Ritmo feat. WOMEX

Ha a világ nem jön Budapestre, Budapest megy világgá, ígérik a szervezők, akik tudatták: 2020-ban második alkalommal nyerte el Budapest a WOMEX, a világzene legnagyobb eseményének rendezési jogát. A járványhelyzetre való tekintettel a programok egy részét virtuálisan tartják, azonban itthon exkluzív, szűk közönség előtt tartott élő WOMEX-koncertekkel készülnek a Müpában. Ez lesz a Budapest Ritmo feat. WOMEX.
 
A Hangvető és a CAFe Budapest október 22–e és 24-e közt rendezi a Budapest Ritmo feat. WOMEX fesztivált, ahol az idén a WOMEX zsűrije által beválogatott zenekarok, a Dalinda, a Magos Együttes, a Babra, és az Ötödik évszak lépnek majd fel a Müpa Fesztivál Színházában. 
 
A WOMEX a globális zenei élet legnagyobb konferenciája: egyszerre vásár, világzenei fesztivál, konferencia, zenei dokumentumfilmek bemutatója és díjkiosztó ünnepség. Kiváló alkalom arra, hogy végre találkozzanak egymással a zeneipar fontos emberei – ha más nem, hát virtuálisan. Alkalom a hazai világzene ünneplésére, új tehetségek befutására, üzletkötésre, koncertek és fesztiválok programjának lekötésére, tanulásra és kultúrdiplomáciai eseményekre.