Kultúra

Trianonról Kosztolányi szemüvegén keresztül

Édes Anna / Kosztolányi / Trianon 100 címmel rendezett 2021. szeptember 30-ig látható kiállítást a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM). A tárlat tegnapi megnyitóján Gulyás Gergely kancelláriaminiszter köszöntőjében úgy fogalmazott, a kiállítás alkalom arra, hogy szembenézzünk a múlttal, leltározzuk a jelent, és a jövőbe tekintsünk.

Trianonról Kosztolányi szemüvegén keresztül
Fotó: MH/Purger Tamás

„Egy nemzet nem mondhat le önazonosságáról” – hangsúlyozta. Demeter Szilárd főigazgató azt emelte ki, hogy Parádi Andrea kurátornak és munkatársainak köszönhetően a járvány ellenére megvalósulhatott a tárlat, amely rendhagyó módon idézi fel Trianon emlékezetét és az író útkeresését. Kosztolányi 1920-ban Vérző Magyarország címmel irredenta antológiát is szerkesztett, halála előtt Márai Sándor nekrológja szerint azt mondta: „a magyar író Trianonba hal bele”.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom