Kultúra

Papírmasé szárnyak és tündérruha

Verőcén az erdő által inspirált iparművészeti tárlat és hozzá kapcsolódó túra is várja az ősszel barangolókat

A Börzsöny erdeinek varázslata emberemlékezet óta inspirálja a Dunakanyarban élőket. Verőcén, a művelődési házban Oh, erdő, erdő, sűrű rengeteg címmel nyílt meg három iparművész – Lázár Dóra, Szvetlana Grisanceva és Glauzer Liza – közös tárlata, amely híven közvetíti azt a sajátos természetközeliséget, amely annyira jellemző a Börzsöny közeli táj ihletettségében alkotókra.

Élénkzöld, hatalmas levelekből varrt tündérruha, körbehorgolt barackmag csüngőkkel, őszi erdőruha, selyemszálakkal bravúros technikával nemezelt, erdőbe öltöztető női kardigán és blézer közti átmenet képviseli a használati darabokat a verőcei iparművészek tárlatán. De vannak itt képkeretbe nemezelt virágos rétek, cserepesvirág- és vázaöltöztetők, különféle absztrakt formájú alkotások, képek, papírmasé szárnyak, fészekben együtt üldögélő és fészekből elkóborolt, magányos nemezmadarak. Szinte tapintható az alkotásokon az itt élő emberek mély szeretete és tisztelete az erdő iránt. A természet mélyebb, mikroszkopikus ismeretéből fakadó pontosság, figyelem, odaadás és játékosság. Az erdő csendje, amely rokon az alkotás csendjével. A három művész számára közös alapélmény a táj derűs, játékos lelkülete, színei, melegsége, változékonysága, titokzatossága, gyógyító közelsége. Az a mód, ahogy magától értetődően összekapcsol embert, állatot, növényt, követ. De az is összeköti a három művészt, hogy gyakran együtt dolgoznak, különösen a nemezelést szereti együtt végezni Lázár Dóra és Szvetlana Grisanceva. Az egyik üveges tárlóban pedig olyan munkák láthatók, amelyeket Grisanceva és Glauzer Liza készített együtt a madár, szárny, levegő témát csatlakoztatva a színes erdei ruhákhoz, virágokhoz, madarakhoz.

A verőcei Művelődési Házban egy éve kezdték azt a nagyjából havonta változó tematikus kiállítássorozatot, amelynek része az Oh, erdő, erdő, sűrű rengeteg is, ezelőtt a Duna volt a témájuk. A táj, az évszakok, az ünnepek mind jó alkalmat kínálnak a művészek számára az alkotáshoz, a tárlatokhoz pedig mindig tartoznak kézműves foglalkozások is, ahol kicsik és nagyok kipróbálhatják a művészek által alkalmazott technikákat. Az erdőtárlathoz szeptember 27-én tíz órakor kezdődő zenés, mesés, meditatív erdei túra is kapcsolódik, amit a kiállító művészek mellett Mihályfi Márta kultúrantropológus vezet. Az érdeklődőket a Törökmezőn, a turistaháznál várják. A tárlat szeptember 30-ig tekinthető meg a Verőcei Művelődési Ház nyitvatartási idejében.

A három művész közös alapélménye a táj lelkülete, színei, melegsége
A három művész közös alapélménye a táj lelkülete, színei, melegsége
Fotó: Verőcei Művelődési Ház

Kapcsolódó írásaink

Összecsukható kerékpár

ĀSzuszlov íróasztalától Torontóig: Bert Bobrovniczky kanadai–magyar dizájner Kondor Béla rajziskolájába járt, és még Borsos Miklós felvételiztette az Iparművészeti Főiskolára