Kultúra

Kisgéres történelmi pincesora

A háromszáz járatos, hetvenkilenc bejáratú rendszer alapjait a tatárjáráskor ásták ki

A Bodrogköz egyik legismertebb és leglátogatottabb helye a kisgéresi pincesor. A Királyhelmec mellett fekvő községbe (szlovákul: Maly Hores) azért is érdemes elmennünk, mert a lerakódó tufarétegekben olyan pincerendszert alakítottak ki a századok folyamán az itteniek, amelynek mintegy háromszáz járata és hetvenkilenc bejárata van.

Kisgéres történelmi pincesora
Ma mintegy negyvennégy fajta bort lehet kóstolni a tufába vájt pincékben
Fotó: Malyhores.sk

A manapság is színmagyarnak mondható falut pusztaként Gures néven említik 1214-ben, a Kisgéres név végül csak 1411-ben tűnik fel a forrásokban. Tényleg sok tulajdonosa volt ennek a földnek: az Imregieken, a Pálóczyakon a Perényieken, a Báthoriakon, a Daró­czyakon és a Károlyiakon kívül a tulajdonlásban mindig is roppant akkurátus Borovszky Samu még vagy tizenhét családnevet sorol fel ismert országleírásában. De voltak itt többször is birtokosok a mindenkori leleszi prépostok is (az apátság működéséről, történetéről a Magyar Hírlap február 29-i számában olvashattak). A sok tulajdonos ellenére – vagy éppen ezért – Kisgéres nem volt gazdag falu. Ezt az is mutatja, hogy ugyan követ – a már említett tufát – bőven lehet találni a határában, temploma a kezdetektől fogva egészen összeroskadásáig, 1772-ig csak fából épült. Ekkor már vagy jó kétszáz esztendeje a reformátusok voltak itt túlnyomó többségben.

A templom pusztulása aztán meg is mozgatta a közösséget, mert rövidesen iskolamester érkezett Géresre, akinek lakást, illetve „munkahelyet”, tantermet is építettek, amelyet a templom megépüléséig, 1784-ig imaházként is használtak.
Aztán szépen gyarapodott a közösség és a gyülekezet is: 1828-ban már 1131 lakosa volt Kisgéresnek, az 1865-ös nagy tűzvészben szinte teljesen megsemmisült templomot és iskolát pedig nem egészen másfél esztendő alatt állították helyre.

Az egyenletes fejlődést Trianon törte meg: az új csehszlovák állam nem sokat invesztált a tisztán magyar lakta, határhoz közeli településbe, amely aztán az első bécsi döntéssel, 1938. november 2-án visszakerült Magyarországhoz. A hazatérés az öröm mellett egy utcával is gyarapította Kisgérest. Az állami pénzekből épített és éppen ezért az akkori családtámogatási, szociális rendszer nevének rövidítéséből adódó Oncsa (Országos Nép- és Családvédelmi Alap) utcának újak, korszerűek voltak a típusházai. Majd 1944. november 26-án megérkezett ide is a „felszabadító” orosz hadsereg, és Kisgéres visszakerült a világháború győztesei közé sorolt Csehszlovákiához.

De a kisgéresiek nem eresztették tartósan búnak a fejüket, amihez hozzájárulhatott a falu határában lévő kiterjedt szőlőbirtok is, valamint a pincerendszer, amelyről a helyi hagyomány azt tartja, hogy már a tatárjáráskor vetették meg, pontosabban ásták ki az alapjait. A pusztítás elől ide bújtak el az akkori lakosok. Aztán a pincék, járatok bővültek, szaporodtak, ide-oda kanyarogtak, és amikor a rendszerváltozás után nem sokkal megszűnt a királyhelmeci borkombinát, a géresiek ismét meglátták a lehetőséget pincéikben. Addig jórészt szőlőként adták el a termést, de most már más utakat kellett keresni, kitalálták tehát a pünkösd előttre időzített Akácillat fesztivált, amelyen tavaly már huszonkét borosgazda pincéjében negyvennégy fajta bort lehetett kóstolgatni. Hogy eme kellemetes foglalatosság jobban menjen, a borok mellé a híres, túróval, savanyú káposztával töltött géresi „bélest” is megsütötték a gazdasszonyok. Idén nyáron pedig egy pályázat révén kassai és budapesti művészek életnagyságú képeket festettek a borospincék falaira, így próbálván felhívni a figyelmet a helyi turizmusra és a tájegység kincseire.

Kapcsolódó írásaink