Kultúra

„Biztosítsák az oktatást a színművészetin a politikai nevelőtábor lelepleződése után!”

Közleményt adott ki a Színház- és Filmművészetért Alapítvány kuratóriuma, melyben felszólítják az egyetem lemondott, de távozni nem akaró vezetését, hogy az általuk szervezett politikai nevelőtábor lelepleződése után biztosítsák az oktatást – írja az Origo.

„Biztosítsák az oktatást a színművészetin a politikai nevelőtábor lelepleződése után!”
A Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE)
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

Közleményükben azt írják, hogy a Színház- és Filmművészetért Alapítvány létrejötte óta megtett valamennyi lépése jogszerű és törvényes volt, és ez a jövőben sem lesz másként.

Hozzáteszik, a kuratórium munkájának célja, hogy a Színház- és Filmművészeti Egyetemen az oktatás a lehető legmagasabb színvonalon, a művészi szabadságot megtestesítve, a múlt és a jelen ismereteivel felvértezve olyan tudást nyújtson, mely megfelel a hazai és nemzetközi szakma elvárásainak, mindezt a hazai jogszabályi keret maradéktalan betartása mellett. Ennek megvalósulása érdekében számtalanszor javasoltak párbeszédet és kínáltak együttműködést az egyetem lemondott vezetésének, eredménytelenül – emelik ki.

Hozzáteszik, mára az is világossá vált, hogy az egyetem leköszönő vezetésének nem célja az intézmény színvonalának növelése, nem célja a hallgatók prosperáló jövőjéhez való hozzájárulás megteremtése, hiszen a regnáló vezetés minden tette a káosz megteremtésére és a további feszültség kialakítására irányul.

Mint írják, ezzel szemben a fenntartó célja és felelőssége, hogy a lemondások mellett is biztosítsa az egyetem működését. Az SZFE élén jelenleg provizórikus, már lemondott vezetés áll, s emellett a szenátus is felállt egy olyan szituációban, amikor szenátusi választást tartani lényegében lehetetlen.

Fontos leszögezni, hogy ezt a helyzetet nem a modellváltás vagy a kuratórium idézte elő. A Színház- és Filmművészetért Alapítvány kuratóriuma ezért határozottan felszólítja az SZFE önszántából leköszönt, de láthatóan távozni nem akaró vezetését, hogy a politikai nevelőtábor megszervezése és annak lelepleződése után végre fejezze be a közjátékot, biztosítsa az oktatást, és tegyen meg mindent az SZFE polgárai biztonságának szavatolása érdekében a járványhelyzet során – fogalmaznak a közleményben.

Kapcsolódó írásaink