Kultúra

A kulturális örökség napjain feltárulnak történelmünk elfeledett titkai

Szombaton és vasárnap zajlanak az idei Kulturális Örökség Napjai. Az eseménysor az Európai Örökség Napok  magyarországi rendezvénye, amelyet immár ötven országban rendeznek meg évről évre.

A kulturális örökség napjain feltárulnak történelmünk elfeledett titkai
A Magyar Nemzeti Múzeum a koronázási palást és az aranykincsek, illetve a leghíresebb zeneszerzők hangszereinek bemutatását tervezi az idei Kulturális Örökség Napjai alkalmából
Fotó: Facebook/Magyar Nemzeti Múzeum

A budapesti programok közt szerepel a Nemzeti Múzeum eseménye, az intézmény a koronázási palást és az aranykincsek, illetve a leghíresebb zeneszerzők hangszereinek bemutatását tervezi, míg a Petőfi Irodalmi Múzeum – Károlyi-palota rendhagyó idegenvezetés keretében enged bepillantást a tárlatokba.

Pécsett a Zsolnay család titkaiba lehet belesni, illetve vasárnap ingyenes idegenvezetéseken tekinthető meg a pécsi Ókeresztény Mauzóleum, emellett a sétán feltárulnak az év közben nem látogatható Apáca utcai római kori emlékek is. Kalocsán a Trianon című időszaki kiállítás a békediktátum társadalmi következményeit mutatja be, a Viski Károly Múzeum gyűjteményében őrzött tárgyakra alapozva.

Több Békés megyei település is csatlakozik a programhoz, Gyulán egyebek mellett feltárul a zsidó temető és az evangélikus templom, Békéscsabán múltidéző sétát szerveznek. Bővebb információ az országos programokról a www.oroksegnapok.hu oldalon érhető el. 

Kapcsolódó írásaink