Kultúra

Novemberben jön a Virtuózok V4+

Nemzetközivé bővült a Virtuózok televíziós komolyzenei tehetségkutató: a műsor hatodik évada Virtuózok V4+ Közös nyelven zenélünk címen a visegrádi négyek országai és Szerbia legtehetségesebb fiatal muzsikusait mutatja be a nagyközönségnek november 27-től.

Novemberben jön a Virtuózok V4+
Balog Zoltán: Büszke vagyok rá, hogy ez a magyar program ma világsiker
Fotó: MH/Katona László

Befejeződött a budapesti Origo Filmstúdióban a Virtuózok V4+ komolyzenei tehetségkutató forgatása, amely idén nemzetközivé bővült, és már nemcsak hazánk, hanem Lengyelország, Szlovákia és Csehország, illetve vendégként Szerbia fiatal zenészeinek is lehetőséget ad a bemutatkozásra – egyedülálló módon az öt ország televíziós csatornáin egy időben, november 27-től.

Az utolsó forgatási nap apropóján szerdán sajtótájékoztatót tartottak, amelyen Balog Zoltán miniszterelnöki biztos és Peller Mariann, a műsor producere mellett részt vett Thomas Gottschalk, legendás német showman – aki Ida Nowakowska lengyel színésznővel a nemzetközi műsor házigazdája lesz –, ifj. Plácido Domingo, aki a főcímzenét szerezte, illetve az állandó és szuperzsűri bizonyos tagjai.

A nemzetköziség miatt ugyanis némileg megváltozik a Virtuózok itthon már megszokott struktúrája. Egyrészt a vírushelyzet sem élő adásra, sem a közönség részvételére nem adott lehetőséget, ezért kerül felvételről adásba. A részt vevő öt országban mindenhol előválogatókat tartottak, amelyekből négy-négy fiatal juthatott tovább a műsorba. Végül összesen öt nyertese lesz a versenynek, az adott országok indulói csak egymással mérik össze tudásukat. Produkcióikat az állandó nemzetközi zsűri: Miklósa Erika Kossuth-díjas operaénekes, Alicja Wegorzewska lengyel mezzoszoprán, Gabriela Bohacova cseh fesztiváligazgató, Peter Valentovic szlovák karmester és Nemanja Radulovic szerb hegedűművész, akit Silvana Grujic, a szerb rádió- és televízió zenei osztályának vezetője, zongoraművész vált majd. Adásonként csatlakozik hozzájuk egy úgynevezett „szuperzsűri"-tag, például Maxim Vengerov orosz hegedűművész, Gabriel Prokofiev (Szergej Prokofjev unokája) brit–orosz zeneszerző, az utolsó adásban pedig maga Maestro Plácido Domingo spanyol operaénekes-karmester.

A Virtuózok „édesanyja", Peller Mariann a sajtótájékoztatón a műsor történetéről beszélt röviden, illetve elmondta, hogy amit látni fogunk, azt 2013-ban még elképzelni sem tudták volna. Kiemelte a műsor fő misszióját is, miszerint a Virtuózokban az igazi tehetségek kapnak lehetőséget a megmutatkozásra, nem megcsinálják őket.

Balog Zoltán miniszterelnöki biztos a verseny „Közös nyelven zenélünk"-szlogenjével kapcsolatban úgy fogalmazott: Közép-Európa kulturális öröksége összeköt bennünket, és bár a régiónak számos konfliktusa volt, a műsor azt is jelképezi, hogy szeretnénk, ha a jövő a gyarapodásról és a békéről szólna. Azt is hangsúlyozta: a Virtuózok bizonyítja, hogy a közszolgálat is lehet vonzó, sikeres, érdekes, izgalmas, és hozhat óriási nézettséget. „Büszke vagyok rá, hogy ez a magyar program ma világsiker" – emelte ki a miniszterelnöki biztos.

Plácido Domingo nem vett részt a sajtótájékoztatón, de a forgatás előtt köszöntötte a sajtó képviselőit
Plácido Domingo nem vett részt a sajtótájékoztatón, de a forgatás előtt köszöntötte a sajtó képviselőit
Fotó: MH/Katona László

Az eseményen megszólaltak az állandó zsűri tagjai is, akik mind a Virtuózok missziójának fontosságára hívták fel a figyelmet. Egyöntetűen azt hangsúlyozták megtiszteltetés számukra, hogy részesei lehetnek a műsornak, amely vonzóvá teszi a klasszikus zenét a fiataloknak, megihleti a gyerekeket, láthatóvá teszi számukra az Instagramon és TikTokon túli világot. Thomas Gottschalk az indulók elkötelezettségét dicsérte, Miklósa Erika pedig úgy fogalmazott: a klasszikus zene olyan útlevél, amellyel az egész világot meg lehet hódítani. Bár Plácido Domingo nem vett részt a sajtótájékoztatón, a forgatás előtt köszöntötte a sajtó képviselőit, és felhívta a figyelmet a maszkviselés fontosságára is. A műsorfolyam november 27-től lesz látható a Duna Televízióban.

Kapcsolódó írásaink