Kultúra

Máthé Tibor operatőr életműdíjat kapott a Zsigmond Vilmos Filmfesztiválon

Szegeden átadták a negyedik alkalommal megszervezett Zsigmond Vilmos Filmfesztivál díjait. Az Oscar-díjas magyar operatőr emlékét őrző, nemzetközi berkekben egyre nagyobb szakmai rangot kivívó fesztiválra, amelyet a járványveszély miatt tavaszról őszre halasztottak, idén háromszázötvennnyolc pályaművet küldtek be. Ezek közül választotta ki az előzsűri a fesztiválon bemutatott hét nagyjátékfilmet, húsz kisjátékfilmet és hét kísérleti filmet.

Máthé Tibor operatőr életműdíjat kapott a Zsigmond Vilmos Filmfesztiválon
Máthé Tibor operatőr
Fotó: MH

Az idei fesztivál fődíját Willie Nel dél-afrikai operatőr kapta  a Knuckle City című nagyjátékfilmért.     

Szabó Gábor zsűrielnök a díjátadón hangsúlyozta, hogy a fesztivál legjobb alkotásának nem egyszerűen szép képeket kell felvonultatnia, a magas szakmai sztenderdnek megfelelő operatőri munkának valamilyen újszerű megközelítést is meg kell valósítania, emellett feltétel, hogy a film önmagában is értékes legyen.

Az öregedő bokszoló, Dudu Nyakama életét követő Knuckle City ismeretlen társadalmi közegbe viszi a nézőt, ehhez újszerű hangvételt, képi stílust teremtett, amelyet következetesen, magas szakmai színvonalon valósít meg - fejtette ki a filmes szakember.

A kísérleti film kategóriában a nők erejéről szóló Strength című brit alkotás győzedelmeskedett, amelyet Luciana Riso jegyez. A kisjátékfilm kategória legjobbjának a szeméttelepen élő gyermekek történetét bemutató El Monstruo Invisible című spanyol alkotásért Jairo Iglesias-t választotta a zsűri. A nagyjátékfilmek közül Styx című munkájáért Benedict Neuenfels berlini operatőr kapta.

A kritikusok díját és a legjobb fiatal operatőrnek járó elismerést Balázs István Balázs vehette át című filmjéért.

A diákzsűri díját a mexikói Odei Zabaleta Imaz operatőr vihette haza a fiatalokról szóló Other people című alkotásáért.
 

Szeged város díját a Don't Pass Through San Bernardino című filmért J. Daniel Zúniga S. mexikói operatőr érdemelte ki.

Az életműdíjat idén Máthé Tibor operatőr, többek között Az én XX. századom, a Simon Mágus, a Woyzeck, az Ópium, az Aglaja című filmek társalkotója vehette át.

Kapcsolódó írásaink

A magyarságnak van helye Európában

ĀÚj lemezt ad ki Varga Miklós a trianoni békediktátum 100. évfordulójára, az album nem a történelmi sérelmekről, hanem a nemzetet összetartó erőről szól